Lider trend
StoryEditor

Skrivena tema ovogodišnjeg Berlinalea: Jesu li veliki politički sustavi propali?

10. Veljača 2017.

U nazočnosti brojnih njemačkih i svjetskih filmskih zvijezda i predstavnika njemačke politike u Berlinu je projekcijom francuskog filma "Django" u četvrtak navečer otvoren 67. Berlinski filmski festival, Berlinale.

"Umjetnici na prvom mjestu", rekla je na ceremoniji otvaranja festivala njemačka državna tajnica za kulturu Monika Gruetters aludirajući na slogan novoizabranog američkog predsjednika Donalda Trumpa "Amerika na prvom mjestu".
Ona je u svom govoru istaknula da je Berlinale "festival umjetničkih sloboda".
Tijekom ceremonije se u više navrata upozoravalo na opasnost od porasta populizma u svijetu.
"Tiha, skrivena tema ovog Berlinalea je činjenica da ljudi razmišljaju o tomu jesu li veliki politički sustavi propali i dolaze li populisti na vlast", rekao je ravnatelj Berlinalea Dieter Kosslick.
Film koji je otvorio Berlinale, prema riječima njegova redatelja Etiennea Comara, tematizira jedan aktualni problem.
"Brojne su paralele sa suvremenim društvom, bilo da se radi o pitanju slobodnog kretanja ili nastupanja pred određenom publikom", rekao je francuski redatelj Comar.
Film "Django" tematizira život francuskog jazz gitarista Djanga Reinhardta koji je tijekom nacističke okupacije Francuske kao pripadnik naroda Sinta bio proganjan.
"Django" je jedan od 24 filmova koji će biti prikazani u natjecateljskom programu. Šest filmova se prikazuje izvan konkurencije tako da se za glavnu nagradu festivala, Zlatnog medvjeda, bori 18 filmova.
U ostalih pet glavnih programa kao i u sklopu sajma filmske industrije Europski filmski sajam, će do 19. veljače, kada Berlinale završava danom rezerviranim za široku publiku, biti prikazano 399 filmova.
Na ovogodišnjem Berlinaleu bit će premijerno prikazana i dva hrvatska kratkometražna filma: "U plavetnilo" Antonete Alamat Kusijanović i "Ježeva kuća" Eve Cvijanović. Oba filma će biti prikazana u sklopu programa za djecu i omladinu "Generation".
Berlinale se od tri "A" festivala u koje se ubrajaju i filmski festivali u Veneciji i Cannesu, smatra najpolitičkijim.
19. travanj 2024 21:35