Aktualno Lider trend

Preminuo slavni modni dizajner Hubert de Givenchy

ginevchy
Foto: Kristine, flicrk/Audrey Hepburn i Hubert De Givenchy
Lider/Hina

Legenda francuske visoke mode, slavni modni dizajner Hubert de Givenchy koji je odijevao modne ikone poput Audrey Hepburn i Jackie Kennedy, umro je u dobi od 91 godine, izvijestio je njegov partner Philippe Venet.

“U dubokoj vas boli izvješćujem da je gospodin Givenchy preminuo u snu u subotu 10. ožujka”, stoji u Venetovu priopćenju objavljenom putem modne kuće Givenchy. “Bol sa mnom dijele njegovi nećaci, nećakinje i njihova djeca.”

Hubert James Taffin de Givenchy rođen je 21. veljače 1927. godine u francuskome gradiću Beuvaisu u plemićkoj obitelji. Otac mu je bio markiz, no titulu je naslijedio Hubertov stariji brat Jean-Claude. Hubert je dobio titulu francuskog grofa.

>>>FOTO: Prve dame – Politika i moda

Od malih je nogu bio opčinjen modnim časopisima, sanjajući da će jednoga dana raditi za velike svjetske modne dizajnere i ne sluteći da će mu se snovi ostvariti. Sa 17 godina odselio je u Pariz i ondje upisao prestižnu Nacionalnu školu likovnih umjetnosti. Talentirani mladić imao je samo 24 godine kada je otvorio vlastitu modnu kuću i doživio velik uspjeh.

Početak četrdeesetogodišnjeg prijateljstva

Život grofa Huberta de Givenchyja profesionalno i privatno obilježila je glumica Audrey Hepburn za koju je kreirao gotovo sve haljine koje je nosila u filmovima. Upoznali su se 1953. dok je iščekivao prvi susret s njom, vjerujući da mu stiže Katherine Hepburn.

Tada mlada glumica preko noći je postala slavna zahvaljujući izvedbi u filmu ‘Praznik u Rimu’ te je stigla na probu kostima za film ‘Sabrina’ koje je dizajnirao Givenchy. Njihov je susret bio početak četrdesetogodišnjeg prijateljstva.

>>> Scenarij ‘Doručka kod Tiffanyja’ s tirkiznom tintom Audrey Hepburn prodan za 600 tisuća funti

Među ostalima su njegove kreacije nosile Jacqueline Kennedy Onassis, Lauren Bacall, Ingrid Bergman, Maria Callas, Marlene Dietrich, Greta Garbo, Grace Kelly….

Iste godine kada je upoznao Audrey, započelo je njegovo prijateljstvo i suradnja s njegovim modnim idolom Cristobalom Balenciagom. Španjolski je dizajner postao Givenchyjev mentor.

Komentari