Lider trend
StoryEditor

Tamo gdje nema zimskog bluesa

11. Studeni 2012.
Piše:
lider.media

Kad se približi zima, većina se ljudi i nesvjesno dijeli u dvije različite grupe: onu koja će na otvorenom uživati u svakoj pahuljici i onu koja će hladnoću poput medvjeda pokušati prespavati u toplom brlogu.

Pripadnici prve grupe brže-bolje će rezervirati mjesto za svoj zimski odmor na nekom od snijegom prekrivenih skijališta, gdje će želja za brzim spustom prevladati onu za toplom čokoladom. Drugi će se, pak, vinuti u nebo poput monarhovih leptira i pokušati stići do Kube ili Bermuda, gdje će pokušati izliječiti zimski blues i snježne pahuljice lako zamijeniti toplim sunčevim zrakama.

Među top-destinacijama koje tim drugima preporučuju putujući znalci su i afričke plaže. Među njima prednjači Fumba u Zanzibaru. Očaravajuća je između prosinca i veljače kada možete uživati u čistom moru, zlatnom pijesku i fantastičnim zalascima sunca nad morem. Osim tople Afrike jedan od hot-spotova ove je zime i Anse Georgette, prekrasna plaža na otoku Praslinu, proglašena jednom od najljepših na Sejšelima. Ako ste strastveni promatrač ptica, tamo ćete sigurno sresti endemsku crnu papigu i sejšelskog bulbula iz porodice vrabaca. Budete li spremni potegnuti do Indijskog oceana, tada rezervirajte svoje mjesto pod suncem na Andamanskim otocima, posebno na plaži Radha Nagar, netaknutom vulkanskom raju okruženom šumama i nevjerojatnim plažama.

U azijskom okruženju nije teško pronaći još takvih mjesta. U to se lako uvjeriti posjetom najvećem vijetnamskom otoku Phu Quoc s deset kilometara dugom plažom Bai Dai ili savršenim filipinskim plažama kao što su one na otoku Palawan. Među karipskim lokalitetima ističe se nacionalni park Tayrona u Kolumbiji, s famoznim ‘ecohabsima’ (luksuznim kolibama), i Los Roques u Venezueli, a na Atlantskom oceanu brazilski Sao Miguel dos Milagres, koji se odnedavna nalazi na itinererima svih putnika koji drže do sebe, a žele uživati u prirodnim vodenim bazenima, toploj smaragdnoj vodi i hipnotički smirujućim plažama.

Okovani ledom

Pripadate li onoj drugoj grupi koja ne bježi od zimskih radosti i snježnu avanturu želi doživjeti u potpunosti, dobro proučite koja su top-mjesta koja biste trebali posjetiti ove sezone. Na prekaljene skijaše i ove zime čekaju mondena svjetski poznata skijališta poput Girdwooda na Aljasci, Fernieja i Whistlera u Britanskoj Kolumbiji u Kanadi, Zermatta u Švicarskoj, Chamonixa u Francuskoj, Cortine d‘Ampezzo u Italiji, Aspena u Coloradu, Nisekoa u Japanu, Kitzbühela u Austriji ili pak Taosa u New Mexicu.Sasvim posebnu zimsku avanturu doživjet ćete odlučite li se za odmor u jednom od ledenih hotela. Svejedno bio to Hotel de Glace u Kanadi, hotel Igloo u Norveškoj, Igloo Village u Švicarskoj ili Icehotel u Švedskoj, s takvog ćete se zimovanja vratiti sasvim izmijenjeni i prepuni priča o tome kako je to spavati u raskošnim interijerima isklesanima od leda. Među njima svojom se posebnošću ističe najveći ledeni hotel na svijetu, onaj u švedskom Jukkasjärviju, sagrađen prije 20 godina od 30.000 tona leda. Uz uživanje u zadivljujućem polarnom svjetlu noćenje će vas u njemu stajati 375 dolara, a u cijenu su uključeni doručak, jutarnja sauna i termalna odjeća.

Želite li zimski odmor provesti na otvorenom bez pretjeranih snowborderskih i skijaških vratolomija te uživati u neobičnim ledenim prizorima, rezevirajte putovanje prema jednoj od destinacija na kojima se održavaju snježni festivali. Yuki Matsuri, snježni festival u japanskom Sapporou, svake veljače u taj grad privuče dva milijuna posjetitelja, koji uživaju u snježnim i ledenim skulpturama, koncertima i zabavi na ledu. Festival Longqing George Ice Lantern održava se u Yangqingu, 90 kilometara sjeverozapadno od Pekinga, u kanjonu koji ljeti posjećuju penjači. Zimi je predio pretvoren u zemlju čuda s više od 400 ledenih skulptura koje reflektiraju svjetlo. Ondje uz poseban ledeni užitak možete navući i klizaljke ili pak svoju dozu adrenalina pokupiti pomoću bungee jumpinga s 50 metara visoke platforme.

02. svibanj 2024 19:20