Lider trend
StoryEditor

Tehnološko poduzetništvo

14. Lipanj 2015.

Svjetski bestseler ‘Tehnološko poduzetništvo‘ knjiga je o tome kako osmisliti ideju, što je čini važnom i zašto bi mogla uspjeti, kako je organizirati, kako je pokrenuti i voditi, kako je financirati i kako je prodati ulagaču.

Sadržaj zadovoljava istodobno potrebe za poduzetničkim znanjem za startupove i tek nastale male tvrtke te za velike tvrtke i njihove menadžere koje se suočavaju s izazovom kako iskoristiti razvoj tehnologija za kreiranje vrijednost za kupce. Knjiga je zanimljiva i zbog velikog broja studija slučaja koji obrađuju kako se znanstvena i inženjerska otkrića transformiraju u globalna poduzeća.

Tehnološko poduzetništvoThomas Byers, Richard Dorf, Andrew NelsonTehničko veleučilište Zagreb, Zagreb, 2015.

Od tri problemske cjeline ove knjige prve dvije izlažu nacrt sustavna razvoja projekta političke teorije ‘državno-društvenih‘ ciklusa i cikličkog razvoja. Tako Strpić suvremenu političku znanost usmjerava na razvojne probleme, na njezine mogućnosti da uravnoteži vođenje javne politike kao politike razvoja. Ključna je pretpostavka takva projekta ponovno utemeljenje te obuhvatne političke znanosti na osnovi političke ekonomije. A takvoj zahtjevnoj zadaći odgovara ‘samo Nova politička ekonomija‘. Treća cjelina sadržava izbor iz kolumnističkog sučeljavanja s temeljnim problemima suvremenog svijeta i hrvatskog društva u njemu.

Prema Novoj političkoj ekonomijiDag StrpićDisput, Zagreb, 2015.

Pisma Bele i Miroslava Krleže koja su jedno drugomu slali iz europskih poštanskih ureda od Pariza do Irkutska i koja, rekao bi sâm Krleža, ‘nisu ljubavna u običnom smislu, kako se već takva pisma pišu, ali su mogla imati ljubavni karakter‘, čitaju se kao velika životna priča, ali i kao društveni roman vremena koje i dalje traje. Stotinu pisama kronološki sabranih u ovom izdanju, nastala između ljeta 1918. i proljeća 1981., otkriva niz novih i nepoznatih pojedinosti o velikom piscu, njegovoj životnoj suputnici, obitelji, vremenu... Nakon svih ideoloških, političkih, literarnih i stilističkih istraga nad Krležinim  opusom ‘Bela, dijete drago‘ zapravo je njegova autobiografska knjiga.

Bela, dijete dragoMiroslav KrležaNaklada Ljevak, Zagreb, 2015.

U rujnu 2011. u Zagrebu je održana Prva međunarodna konferencija Svjetske turističke organizacije o ulozi medija u turizmu. Tada je potpisana Zagrebačka deklaracija, a jedna od najvažnijih poruka bila je poticanje aktivna dijaloga između javnog i privatnog sektora te medija s naglaskom na objavi kvalitetnih informacija. Druga važna poruka odnosi se na pozicioniranje turizma u medijima kao pokretača ekonomskog rasta, zapošljavanja i održivog razvoja. Kako te važne preporuke ostvariti u praksi, tema je Gavranovićeve knjige koja u trideset poglavlja vodi medije, ali i turističke radnike, korak po korak s konkretnim primjerima i uputama  do zajedničke suradnje na korist turizma.

Mediji, turizam, javnostAnte GavranovićVPŠ Libertas, Zagreb, 2015.

20. travanj 2024 04:11