Lider trend

Terraneo: Mnogo poznatih glazbenika i poneka poslastica

Ljubitelji dobre glazbe ovog ljeta će se sigurno susresti na jednom mjestu. Naime, Terraneo festival nakon samo jedne godine postao je središnja točka svakoga drugog razgovora o ljetnim planovima.

Pozitivna atmosfera, odabir izvođača i zanimljiv popratni program prošlog ljeta doslovno su udahnuli novi život u domaći festivalski kalendar. Ove godine ekipa Terranea nastavila je prema istom receptu. Pet dana ljetovanja, glazbe i zabave održava se u Šibeniku od 7. do 9. kolovoza. Lista renomiranih svjetskih glazbenih imena predugačka je da bi se sve spomenulo, međutim, ipak valja izdvojiti nekoliko posebnih poslastica.
Velika je vijest dolazak američkih soul hip-hopera The Roots, koji su prije nekoliko mjeseci predstavili novi album ‘Undun’. The Roots je sjajan bend neupitne kvalitete, koji stvara lijepu glazbu popraćenu dubokim i inovativnim stihovima. Za njegove članove kritičari kažu da su jedni od najboljih glazbenika u živo, što će se svakako isplatiti provjeriti.

Bendovi i nagrade
Na festivalu će nastupiti i mladi engleski bend The Vaccines, koji je svojim albumom prvijencem osvojio publiku i svjetske top-ljestvice te zaradio nominaciju MTV-a za najbolji novi bend te Brit Award nagradu kritike. Veliku pozornost sigurno će privući dolazak The xx, koji je 2009. izdao debitantski album koji je odmah protutnjao svim top-ljestvicama, osvojio kritičare i 2010. mu donio niz prestižnih nagrada, među njima i britansku glazbenu nagradu Mercury Prize za najbolji britanski i irski album.

Nakon sedam godina, u Hrvatsku stiže izvrsni elektronički bend Thievery Corporation, jedno od najvažnijih i najutjecajnijih imena na elektroničkoj sceni. Njegova je glazba sinonim za jedinstven i prepoznatljiv spoj različitih glazbenih elemenata poput duba, acid jazza, reggaea, bossa nove i orijentalne glazbe s lounge i downtempo estetikom. Atraktivni nastupi pravi su vizualno-scenski spektakl, a uključuju dvadesetak glazbenika koji na vrlo moderan način kombiniraju različite tradicije i kulture.

Kampiranje uz gazbu
U Šibeniku će svirati i planetarno poznati njujorški garage-punk-blues trojac The Jon Spencer Blues Explosion. Groove Armada je elektronički duo iz Londona, u sastavu Andy Cato i Tom Findlay. Na Terraneu nastupaja sa svojim DJ setom!

Od glazbenica svakako treba izdvojiti dolazak talentirane Anne Calvi, vrhunske glazbenice inspirirane glazbom Patti Smith i Nicka Cavea. Od ostalih imena poklonike će svakako privući i mlađahni engleski trojac Friendly Fires, austrijski bend izvrsnog DJ-a Parova Stelara, otkačeni Britanci The Ting Tings, instrumentalni post-rock i math rock bend 65daysofstatic, američke indie legende Stephen Malkmus And The Jicks, eksperimentalni post-rock genijalci Swans te ekscentrični The Horrors. Iz regije će na Terraneu svirati sljedeći bendovi: Goribor, Cinkuši, Mika Male, Vuneny i Žoambo Žoet Workestrao.
Cijena festivalske ulaznice do početka festivala iznosi 440 kuna, a cijena ulaznice za šest dana boravka u kampu 200 kuna. Prodajna mjesta na kojima se mogu kupiti ulaznice za festival i kamp su sljedeća: Dirty Old Shop (Zagreb), klub Purgeraj (Zagreb), glazbena knjižara Rockmark (Zagreb), poslovnica Dallas Recordsa u Šibeniku i Šešula bar u Šibeniku, kao i sva prodajna mjesta u sustavu Eventima diljem Hrvatske te online na web-stranici www.eventim.hr.

Komentari