15. kolovoz 2016.

Testovi probira bolesti spašavaju život

lider.media
lider.media

Prepozna li se bolest u ranoj, izlječivoj fazi šansa za potpuno izlječenje je vrlo izgledna. Bolesti poput raka, dijabetesa, osteoporoze spadaju u te grupe. Testovi probira bolesti (“screeninga“) mogu otkriti bolesti prije pojave njihovih simptoma. Oni ovise o dobi bolesnika, osobnoj i obiteljskoj povijesti, kao i o ostalim čimbenicima rizika.

Rak dojke

Otkrije li se u ranoj fazi šanse za izlječenje su veće. Šanse da će se manji rak proširiti na limfne čvorove, pluća ili mozak su male. Stoga je preporuka da žene u dobi od 20 i 30 godina obave godišnji liječnički pregled dojki (preporučljivo je da ga obave i same jednom mjesečno). Postoje li povišeni rizici u obitelji korisno gaje obavljati i češće. Mamografija je pretraga kojom uz pomoć niskodozažnog zračenja možemo otkriti čvor i prije nego ga napipamo. Ipak, i normalan nalaz mamografije ne isključuje rak. Savjetuje se ženama nakon 40 godine obaviti ovaj pregled jednom godišnje, a između 50 i 74 godine života jednom u dvije godine. Postoji li povećan rizik za ovu bolest savjet je obavljati ju i češće.

Rak vrata maternice (cervixa)

PAPA nalaz (obrisak) je metoda kojom možemo otkriti promjene na stanicama u vrlo ranoj fazi. Na taj način ih možemo i odstraniti prije nego pređu u invazivni stadij (rak). Redovita kontrola je jedini način kako ga spriječiti. Naj češći uzrok raka vrata maternice je HPV (humani papiloma virus) koji se prenosi spolnim putem. Tijekom pretrage ginekolog će bezbolno uzeti uzorak tkiva (postrugati) rodnice i vrata maternice sa tri mjesta. Citološkom obradom možemo sa velikom sigurnošću odrediti ima li promjena na stanicama. Prvi PAPA test se preporuča nakon prvog spolnog odnosa. a nakon toga u zdravih žena treba ga ponavljati svake 2-3 godine. U rizičnim skupinama žena savjetuje ponavljati ga i češće. a nakon 30 godine korisno je učiniti i test na HPV. Cjepiva protiv HPV-a (Cervarix i Gardasil, onkološki tipovi) pružaju zaštitu od raka vrata maternice ako se koriste do 26 godine života. Ipak, manji broj slučajeva raka nije uzrokovan HPV-om, stoga je PAPA pregled neophodan i kod cijepljenih žena.

Više pročitajte na zena.rtl.hr.