Lider trend
StoryEditor

Toyota Land Cruiser - Nova verzija ima prepoznatljiv dizajn, ali novi motor

07. Studeni 2015.

Kad je riječ o kvaliteti, Land Cruiser sigurno je na vrhu. Serijska oprema također je na najvišoj razini, ali unutarnji dizajn nije pretjerano razigran i čini se pomalo monotonim

Land Cruiser je svakako jedna od ikona automobilizma, čija povijest seže u pedesete godine prošlog stoljeća. Od povijesti se međutim ne živi, stoga je Toyota predstavila novu verziju svojeg Land Cruisera. Doduše, linija je ipak ostala prepoznatljiva, odnosno nije se otišlo u neke ekstremne promjene, već se samo doradilo postojeće u modernijem duhu. U Hrvatskoj je Land Cruiser bio odabir policije, ali vozilo nije uspjelo prodrijeti u skupinu kupaca premium SUV-ova gdje cjenovno pripada. Hoće li s novim modelom biti drugačije? Nismo sigurni, ne toliko zbog vozila, koje ima apsolutno sve preduvjete da postane bestseler u svom segmentu, već ga jednostavno muči japansko podrijetlo, odnosno nedostatak njemačke krvi, a opće je poznato da se na ovom prostoru više vjeruje njemačkom smislu za automobile i luksuz.

U vrhu prema kvaliteti

Kad je riječ o kvaliteti, Land Cruiser sigurno je na vrhu. Serijska oprema također je na najvišoj razini, a možda unutarnji dizajn nije pretjerano razigran i pomalo je monoton. Najveća novost svakako je 2,8-litreni D-4D motor, koji zamjenjuje 3,0 D-4D. Vozilo razvija najveću snagu od 177 konja, ali treba uzeti u obzir da pokreće masu od gotovo tri tone. Okretni moment iznosi 420 Nm od 1400 do 2600 okretaja. U praksi to znači ubrzanje do 100 km/h u 12,7 sekundi, što nije naravno za Guinnessovu knjigu rekorda, te krajnja brzina od 175 km/h, koja ne obara s nogu, ali dovoljna je da platite kaznu.

Mala potrošnja

Oduševljava potrošnja, koja iznosi 7,4 litre i veliki je napredak u odnosu na prethodnika. Land Cruiser ima automatski mjenjač sa ‘samo‘ šest brzina. Kažemo ‘samo‘ jer većina konkurenata barata s brojkama od sedam, osam, pa čak i devet brzina, naspram kojih se automatika za šest stupnjeva doima pomalo ‘passe‘. Land Cruiser pak za razliku od nekih konkurenata može obaviti odlične off road zadatke i može savladati uspone i od 42 stupnja. U ponudi su dvije verzije, ona kratka s troja vrata namijenjena istinskim ljubiteljima off roada i stoji 343.900 kuna, a peterovratna izvedba stoji 363.900 kuna.

24. travanj 2024 19:11