Lider trend
StoryEditor

Trebaju li zaposleni roditelji djeci kupiti mobitel?

15. Lipanj 2014.

Mnogi zaposleni roditelji, koji dok rade, ne mogu osigurati djeci tijekom ljetnih blagdana boravak na moru ili osobu koja će o njima skrbiti, doživljavaju mobitel kao magično kontrolno sredstvo i ‘zaštitara’ djeteta koje ostaje samo kući.

To je jedan od najčešćih razloga zbog kojega roditelji kupuju djetetu mobitel iako nije dobro da ga manja djeca koriste. Posredstvom mobitela roditelj može u svakom trenutku doznati gdje je dijete, što radi, s kime se druži, je li dobro.... Dijete koje ima mobitel ne mora doma u određeno vrijeme i čekati roditeljski telefonski poziv nego se igrati s prijateljima u parku ili im otići u posjet. No taj pokretni sve ‘pametniji’ komunikacijski uređaj prihvaćen od svih generacija, malenima ipak ne treba dati prije nego što navrše 12 godina. Tako tvrde britanski stručnjaci koji svoje stavove temelje na rezultatima višegodišnjeg istraživanja lošega utjecaja mobitela na zdravlje. Prije nekoliko godina britanska organizacija za istraživanje mobilnog zračenja Mobile Telecommunications and Health Research program pokrenula je istraživanje o utjecaju mobitela na zdravlje u koje je uključeno 250 tisuća ispitanika, a koje će trajati trideset godina.

Djeca su osjetljivija

Nakon prvih nepotpunih rezultata istraživanja voditelj profesor Lawrie Challis izjavio je da djeca ne bi trebala koristiti mobitel prije 12-og rođendana, a starija djeca samo za slanje SMS poruka i vrlo kratke razgovore. Iako spomenuto istraživanje još nije dalo potpuni odgovor kako mobitel djeluje na dječje zdravlje, razlog bi mogao biti u imunološkom sustavu djece. Dok dijete nema razvijen imunološki sustav teško se nosi i s običnom virozom, a koliko će štete ostaviti zračenje mobitela na nježno dječje biće zasad je teško predvidjeti. Profesor Challis ističe, primjerice, da su djeca osjetljivija od odraslih na UV zrake što, borave li previše na suncu, može prouzorčiti pojavu tumora. Znanstvenici tek namjeravaju utvrditi koliko će zračenje mobitela utjecati na pojavu tumora, ali i ostalih teških bolesti poput multiple skleroze, srčanog i moždanog udara, Alzheimerove i Parkinsonove bolesti, te glavobolje i poremećaja sna. Ipak roditelji koji nemaju drugog izbora nabavit će i sedmogodišnjaku mobitel te ga nužno prepustiti sudbini koju nam svima kroji nova tehnologija. No negativni utjecaj uporabe mobitela na zdravlje nije jedini problem s kojim će se možda suočiti.

Meta malih lopova

Uz sve komunikacijske prednosti koje mobitel omogućuje, više je razloga zbog kojih roditelji moraju itekako razmisliti i informirati se o negativnim posljedicama koje dijete može doživjeti koristeći mobitel. Ono što je cilj roditelju je zaštititi dijete od neželjenih utjecaja društva i opasnosti koje mu prijete i kad je samo kući, ali i kad je na ulici. Ipak dijete koje ima mobitel ne znači i da je sigurno jer mobitel ne može riješiti probleme koji se često jave upravo zbog – mobitela. Mali vlasnik mobitela na ulici može postati meta kriminalaca pri čemu može biti i ozlijeđen. Djeci ne kradu i otimaju mobitele, novac i slične stvari samo profesionalci kriminalci nego često njihovi stariji, problematični kolege. Kako će se dijete koje ima mobitel obraniti od takvih nasrtaja? Teško, gotovo nikako, pogotovo ima li, primjerice, pametni telefon koji je zapravo malo računalo. Djeca koja imaju takve mobitele uočljivija su od onih s jednostavnim aparatima i češća meta lopova, ali ni to nije sve. Ne mora nitko oteti ili ukrasti djetetu mobitel, ono samo može upasti u nevolju, a da toga ni ono kao ni roditelj nije svjesno. Dijete bez roditeljskog nadzora može posredstvom mobitela osim pozivanja i odgovaranja na pozive, slanja SMS poruka ili igranja igrica, preko smartphonea pristupiti svim sadržajima na internetu i društvenim mrežama Facebooku, Twitteru i Instagramu.

Nikako spoj na internet

Ima li dijete nekontrolirani pristup internetu može preko mobitela surfanjem doći do neprimjerenih sadržaja, primjerice, pornografije ili posredstvom društvenih mreža doći u kontakt s osobama koje skrivaju svoj identitet i mogu dijete dovesti u zabludu, zlostavljati pa čak i oteti. Vrlo često djeca postaju žrtve cyberbullying, nasilja preko interneta, koji je odnedavno pridodan popisu kriminalnih djela. Cyberbullyingu su posebno izloženi mladi; učenici osnovnih i srednjih škola. Dijete može postati žrtva vršnjaka, jednoga ili skupine, a takva vrsta nasilja ponekad prouzroči nesagledivu i nepopravljivu štetu te ostaviti velike traume na psihi djeteta. O svemu tome roditelj treba misliti prije nego što kupi djetetu mobitel, ali to ne znači da ga ne treba nabaviti nego mora dijete upozoriti i naučiti da ga odgovorno koristi. Ne može mobitel djetetu nadoknaditi odsutnost roditelja, to je samo pomoćno sredstvo u komunikaciji. Važno je da roditelj ipak povremeno fizčki provjeri dijete iako ono ima mobitel. Kad roditelj nazove dijete osim što je važno da mu odgovori na poziv, važno je i da zna gdje se nalazi. Ako je dijete izmaklo roditeljskoj kontroli, vrlo lako može pasti pod utjecaj lošega društva i lagati, primjerice, reći da je na jednome mjestu, a biti na drugome i slično.

Na što paziti

Roditelj povremeno treba iznenaditi dijete ma koliko mu to bilo teško organizirati zbog posla. Kad ono shvati da roditelj ništa ne prepušta slučaju i da mu mobitel neće pomoći u prikrivanju nestašluka, ponašat će se odgovornije. No djetetu treba pomoći da shvati što je mobitel, koje su njegove prednosti i mane u komunikaciji, te što mu se može dogoditi bude li nekontrolirano rabilo internet i slično. Ono to ne može naučiti samo, a nije dobro pustiti ga da uči na vlastitim pogreškama jer ponekad mogu biti nepopravljive. I kad roditelj odluči kupiti djetetu mobitel ne treba uzeti onaj kojim će ono imati pristup internetu. Koliko god dijete željelo moćni i skupi mobitel, roditelj je onaj koji odlučuje, a odbijajući ispuniti mu želju može ga ne samo zaštititi nego i naučiti da treba štedjeti. Kad dijete dobije mobitel, pogotovo ako je nabavljen radi komunikacije s roditeljem, ono mora shvatiti koja je primarna svrha toga uređaja i koristiti ga isključivo za tu vrstu komunikacije. Dijete treba imati na raspolaganju bon, a ne broj na pretplatu i mora znati kome smije, odnosno ne smije dati svoj broj mobitela.

24. travanj 2024 16:39