Lider trend
StoryEditor

U HDD galeriji otvara se Dućan metafora

15. Listopad 2012.
Piše:
lider.media

U srijedu, 17. listopada u 19 sati u HDD galeriji otvara se DUĆAN METAFORA umjetničke radionice Petikat. Dućan metafora nije konvencionalna izložba i ne da se jednoznačno odrediti, ali nije pogrešno prepoznati ga i kao umjetničku instalaciju, ostvarenu fikciju iz izložene slikovnice, dizajnerski dućan, nakladničku knjižaru, kabinet čuda, muzejsku kolekciju, putujuću scenografiju, dnevni boravak ili prostor za igru.

Predmeti koji će biti izloženi u Dućanu metafora predstavljaju presjek recentne produkcije Petikata (Stanislav Habjan i Danijel Žeželj), no zajedno istodobno čine i poetično okruženje u kojem se događa interakcija između autora i publike, te u kojem se predmeti sami, kroz komunikaciju i razmjenu, značenjski transformiraju novim pričama. Projekt Dućan metafora u ovom obliku ‘gostujućeg domaćinstva‘ izrastao je izravno iz suradnje Petikata s pulskim festivalom Sa(n)jam knjige, počevši od dizajniranja specifičnih proizvoda tematski vezanih uz knjige i čitanje. Kolekcija izložaka u međuvremenu je rasla, obuhvaćajući ne samo serijske proizvode, nego i različite posvete, memorabilije, zanimljive nađene objekte, kao i brojne detalje koji svjedoče komunikaciju, prepiske, prijateljstva, slučajne susrete i običnu svakodnevicu.

Među artiklima ovog dućana sada su slikovnice, grafičke mape, plakati i dizajnerski proizvodi koje autori ostvaruju zajedno, potom strip albumi i slike Danijela Žeželja, te niz edicija i objekata u oblikovanju Stanislava Habjana kao što su ‘ponovno napisivi‘ književni klasici, pisaći stol za totalni nogomet, literarne instalacije, neobični upotrebni predmeti vezani uz pisanje i knjige, izumi i relikvije... 

U raznim je oblicima dosad predstavljen u Rovinju, Puli, Ljubljani, zagrebačkoj Laubi te prošlog mjeseca u porečkoj Galeriji Zuccato. U HDD galeriji moći će ga se posjetiti od 17. listopada do 6. studenog.

23. travanj 2024 14:13