Lider trend
StoryEditor

U koju torbicu se isplati ulagati?

22. Svibanj 2012.
Piše:
lider.media

Louis Vuitton, francuska tvrtka poznata po luksuznim torbicama proglašena je najvrednijim brendom na svijetu sedam uzastopnih godina.

Brend koji je u vlasništvu tvrtke LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton SA (MC) vrijedan je 25,9 milijardi dolara, a ove je godine vrijednost podigao za čak 11 posto u odnosu na prethodnu. U vlasništvu iste tvrtke je i drugi najdragocjeniji brend, Hermes, čija se vrijednost procjenjuje na 19,1 milijardi dolara, a prošle je godine zabilježio rast od čak 61 posto. Treće mjesto zauzeo je Rolex, švicarski brend luksuznih satova koji vrijedi 7,17 milijardi dolara.

No, nekima je kriza ipak donijela poteškoće pa je četvrti najvrjedniji brend, Chanel, izgubio 2 posto vrijednosti i pao na 6,68 milijardi dolara. Odmah iza njega je Gucci koji se suočio s čak 14 posto pada. Veliki povratnik među luksuznim brendovima je Prada čiji je IPO bio najveći na honkonškoj burzi prošle godine te mu se vrijednost procjenjuje na 5,7 milijardi dolara, no očekuje se daljnji rast jer planiraju otvaranje 80 dućana godišnje u sljedećih tri godine. Vuitton je proglašen najvrjednijim brendom u čak 13 industrija. No apsolutni brend pobjednik s vrijednošću od gotovo 183 milijardi dolara je, pogađate, Apple.

24. travanj 2024 18:23