Lider trend
StoryEditor

U Londonu otvorena izložba mladih hrvatskih modnih dizajnera

13. Veljača 2012.
Piše:
lider.media

U prostoru Stone Theatre Gallery u Londonu otvorena je izložba mladih hrvatskih modnih dizajnera pod nazivom Identity/Freedom od choice.

Izložba je organizirana u sklopu prvog izdanja manifestacije International Fashion Showcase, koju su prvi put zajednički pokrenuli British Council i British Fashion Council naslanjajući se na odjek i javnu vidljivost London Fashion Weeka u veljači, ali i na pripremu nadolazećih Olimpijskih igara u Londonu. Izložba ostaje otvorena do 24. veljače.

Hrvatski nastup na International Fashion Showcaseu zajednički organiziraju Ministarstvo kulture i Hrvatsko dizajnersko društvo, u suradnji s Veleposlanstvom Hrvatske u Londonu, a kustosica izložbe koja je u skladu s temom same manifestacije predstavila upravo mlade autorice i autore u području modnog dizajna je Nataša Mihaljčišin, suosnivačica modnog studija I-gle. Predstavljeno je troje autora, odnosno autorskih timova: Andreja Bistričić, Romina Mejak, te Adela Kliškić i Nikola Barbir.

Koncept izložbe Identitet/Sloboda izbora odnosi se na dinamičan kontekst u kojem egzistira domaći modni dizajn, obilježen činjenicom još uvijek nedostatnog ekonomskog, industrijskog, pa i institucionalnog okvira. U njemu dizajneri uživaju određenu kreativnu povlaštenost oslobođenu tržišnih zahtjeva, no ne zbog svog privilegiranog statusa unutar društva i ekonomije, već upravo zbog slabe integracije s proizvodnjom i tržištem.

Izložba predstavlja tri autentične autorske pozicije koje istražuju ovaj proturječan, ali otvoren prostor kreativnosti. Na izložbi su predstavljeni sami predmeti modnog dizajna, ali i serija fotografija koja nadopunjuje prezentaciju i čiji su autori Romano Decker i Dejan Kutić. Dizajnerice postava izložbe i popratne publikacije su Ivana Borovnjak i Tina Ivezić.

Povodom otvorenja, kustosica Nataša Mihaljčišin izjavila je kako smatra da je ovaj nastup izuzetno važan, jer na izvrstan način prezentira kreativni potencijal Hrvatske u jednom svjetski relevantnom modnom centru, i to u okviru platforme koja je za to područje dizajna jedna od najprestižnijih.

26. travanj 2024 06:20