Lider trend
StoryEditor

Upravljanje markama

15. Svibanj 2016.

Početkom procesa globalizacije brojni su stručnjaci mislili da će to značiti i kraj lokalnih ili regionalnih maraka jer se one neće moći obraniti od najezde uspješnih globalnih maraka. Ali to se nije dogodilo...

Čini se da je sve iznenadila otpornost lokalnih maraka. I to je pridonijelo potpuno novom sagledavanju važnosti maraka za tržišni uspjeh: veći se naglasak stavlja na simboličku i emocionalnu nego na generičku i funkcionalnu vrijednost proizvoda. U tome se može sagledati novi koncept upravljanja markama u kojem tradicionalno promatranje da se marka primjenjuje za označavanje proizvoda i usluga treba odbaciti i prihvatiti novu zakonitost: da se proizvodi i usluge dodjeljuju markama koje su znatno važnija i stabilnija tržišna kategorija globalno i lokalno.

Upravljanje markama Tihomir Vranešević M.E.P., Zagreb, 2016.

Jedan od najpoznatijih američkih poduzetnika odlučio je zainteresiranim čitateljima ponuditi hodogram za uspjeh u eri neprekidnog mijenjanja tehnologije. Autor bestselera New York Timesa i Wall Street Journala u insajderskom prikazu nekih od najvažnijih poslovnih odluka današnjice nudi korisne uvide u svoj bogat poduzetnički staž tijekom kojeg je osnovao America Online kada je internet još bio u povojima i kasnije dogovorio jedno od najvećih spajanja u povijesti (AOL s Time Warnerom). Case na razumljiv način objašnjava kako će nove tehnološke kompanije morati ponovo promisliti svoje odnose s kupcima, konkurentima i vladama te nudi savjete kako donijeti kvalitetne odluke, ali i kako razumjeti ono što se događa u trećem valu razvoja interneta (prvi je bilo spajanje svijeta na internet, drugi njegova nadogradnja (Google...).

The Third Wave: An Entrepreneur‘s Vision of the Future Steve Case Simon&Schuster, travanj 2016.

Prva međunarodna konferencija Svjetske turističke organizacije o ulozi medija u  turizmu održana je prije pet godine u Zagrebu. Potpisana je tada zagrebačka deklaracija kojom su utvrđene glavne smjernice suradnje medija i turizma, a najvažnija je poruka poticanje aktivnoga javnog dijaloga između javnog i privatnog sektora te medija s naglaskom na objavi kvalitetnih informacija. Nepotrebno je, kaže autor Ante Gavranović, turističkim novinarima i turističkim djelatnicima isticati važnost te poruke, posebno kada je Hrvatska u pitanju. Danas, kada su sva društvena nastojanja usmjerena prema novom investicijskom ciklusu i privlačenju investitora, pa i u turizmu, ta je vrsta suradnje i dijaloga presudna za krajnji uspjeh i razvoj turizma.

Mediji, turizam, javnost Ante Gavranović VPŠ Libertas, Zagreb 2016.

Leksikon predstavlja kritičarski pregled kultnih filmskih ostvarenja, ključnih osoba i fenomena koji su obilježili jugoslavensku kinematografiju tijekom četrdesetak godina: od svjetski važnih filmova kao što su ‘Skupljači perja‘, ‘Bitka na Neretvi‘, Ko to tamo peva‘, ‘Otac na službenome putu‘..., preko prikaza filmskih legendi (Bulajić, Dvornik, Pavlović, Šerbedžija, Živojinović itd.) i gostiju iz svijeta (Y. Brynner, O. Welles, M. Streep) do pripadnika ‘praške škole‘ (Grlić, Kusturica, Paskaljević...). U deset cjelina ‘Leksikon‘ propituje kakav je bio domet vrhunskih ostvarenja hrvatskih filmova kao što su ‘Rondo‘, ‘Breza‘, ‘Lisice‘ u odnosu na srpske, bosanske i slovenske, koja su najkreativnija razdoblja tih filmskih sredina, kako su se nosile s političkim pritiscima i tko su bili vodeći autori.

Leksikon YU filma Nenad Polimac Naklada Ljevak, Zagreb, 2016.

04. svibanj 2024 22:17