Lider trend
StoryEditor

Uvod u poslovnu etiku, korporacijsku društvenu odgovornost i održivost

27. Ožujak 2016.

Brojna pitanja i rasprave već godinama prate temu društvene odgovornosti poslovanja. Ova ih knjiga postavlja, premda ‘Uvod u poslovnu etiku...‘ ne teži toliko pružiti odgovore nego više informirati čitatelja o suvremenim raspravama.

Svi smo uključeni u te rasprave – kao potrošači i kupci, kao građani i pojedinci u društvu te, vjerojatno, kao i zaposlenici, menadžeri, ulagači i preci budućih generacija. Zbog toga su te teme uvijek relevantne. Uopće nije važno živimo li u Hrvatskoj, Velikoj Britaniji ili bilo kojoj drugoj zemlji – svi smo mi globalni građani, i što god se dogodilo utječe do neke mjere na svakoga od nas. Ovo je drugo, prepravljeno i prošireno izdanje.

Uvod u poslovnu etiku, korporacijsku društvenu odgovornost i održivostBorna Jalšenjak i Kristijan Krkač (ur.)Mate, Zagreb, 2016.

Tijekom posljednja dva stoljeća, ili tako nekako, kapitalizam je preživio duboke promjene – ekonomske cikluse koji su imali svoje uspone i padove i mijenjali smjer i nakon kojih se on uvijek transformirao i jačao. Analizirajući tu turbulentnu povijest, Paul Mason tvrdi da smo i sada na korak od promjene, ali tako velike da će ovaj put kapitalizam mutirati u nešto sasvim novo. U proteklih 20 godina kapitalizam je, kaže Mason, formirao novu društvenu snagu koja će biti njegov grobar. Umreženi individualci već su pokazali da mogu biti snaga promjena u nekoliko primjera, a iz pepela financijske krize može se stvoriti socijalno pravedno i održivo globalno gospodarstvo.

PostkapitalizamPaul MasonFokus komunikacije, Zagreb, 2016.

‘Odrast – pojmovnik za novu eru‘ zbornik je radova autora s raznih strana svijeta koji pripadaju različitim školama mišljenja i disciplinama, dolaze iz različitih životnih sfera, ali su vođeni sličnom idejom o odrastu (degrowth), odbacivanju iluzije o rastu kao rješenju za prosperitet u budućnosti. Knjiga je poziv na promišljanje proizvodnje i potrošnje potrebne za dostojan život u granicama ekološke održivosti planeta. Jer, ako želja za rastom izaziva krizu, i ekonomsku, i ekološku, i društvenu – kao što tvrde autori u ovom zborniku – rast nije rješenje. Srećom, u praksi se pojavljuju alternativna rješenja, novi oblici življenja, proizvodnje i potrošnje, koji svima mogu osigurati sredstva za život bez rasta.

OdrastG. D’Alisa, F. Demaria, G. KallisFraktura, Zagreb, 2016.

Nakon hit priručnika ‘Tinejdžeri – praktični vodič za roditelje‘ psihologinja Ana Kandare Šoljaga u svojoj novoj knjizi ‘Nevjera‘ odgovara na ključna pitanja vezana uz taj fenomen. Stručno i zanimljivo Kandare Šoljaga detektira najčešće probleme u kojima se sve tri osobe u ljubavnom trokutu mogu naći te nudi konstruktivne odgovore kako riješiti tu bolnu, emocionalno iscrpljujuću i katkad, naizgled, nemoguću situaciju. Ta je tema s druge strane, zbog svoje neugodne prirode i tajnovitosti, ispunjena predrasudama i pogrešnim shvaćanjima kao malo koja tema današnjice. Možda upravo zato što je toliko utkana u naše živote da nam se čini da svi ponešto o njoj znamo. Priča o nevjeri priča je o nama  samima – o načinima nošenja s osobnim problemima i našim najbližim i najintimnijim odnosima – i u tom je smislu krajnje složena.

NevjeraAna Kandare ŠoljagaZnanje, Zagreb, 2016.

04. svibanj 2024 22:03