Aktualno Lider trend

Uz pomoć lijeka za Alzheimer zubi će se prirodno obnavljati?

Lider
Autor Lider

Britanski znanstvenici ustanovili su da lijek Tideglusib, namijenjen liječenju Alzheimerove bolesti može potaknuti prirodnu obnovu dentina, unutarnjeg sloja zuba koji se nalazi ispod cakline, što bi moglo smanjiti potrebu za posjetima stomatolozima.

“Ovo bi mogao postati idealan pristup u liječenju zubnih karijesa jer bi se zub ‘samoobnavljao’, a i pulpa bi istodobno bila zaštićena”, kazao je profesor Paul Sharpe, voditelj studije sa Sveučilišta King u Londonu.

“Smatram da je olakotna okolnost to što je lijek već prošao klinička testiranja za Alzheimerovu bolest, zbog čega je idealno rješenje za primjenu i ima puno izgleda da se ovaj stomatološki postupak vrlo brzo počne primjenjivati u klinikama”, smatra Sharpe.

Ako je zub pokvaren, oštećen ili ga je zahvatila upala, mekana pulpa ostaje izložena zbog čega je podložna dubljoj infekciji. Stanice pulpe na karijes u dentinu reagiraju odlaganjem novih količina dentina i pojačanim odlaganjem minerala u kanaliće čime se oni sužavaju i zatvaraju. Zub se na taj način prirodno brani od napredovanja karijesa, najčešće bezuspješno, piše Independent.

No britanski su znanstvenici ustanovili da bi se mehanizam prirodne obnove dentina mogao potaknuti primjenom lijeka Tideglusiba, koji je klinički testiran u liječenju raznih neuroloških oboljenja, među kojima je i Alzheimerova bolest.

Djeluje na način da potiče matične stanice, već prisutne u pulpi, na stvaranje novog sloja dentina.

Uz pomoć biorazgradive spužvice napravljene od kolagena zub se premazuje spomenutim lijekom i niskom dozom molekule proteina glikogen sintaza kinaze. Nakon potpune razgradnje spužve dentin u potpunosti obnavlja zub, stoji u priopćenju znanstvenika KCL-a. Lijek bi možda mogao smanjiti i potrebu za zubnim ispunima, a na tržištu bi se, nadaju se britanski liječnici, mogao naći za tri do pet godina.

Komentari