Lider trend
StoryEditor

Varufakisova knjiga koja je uzdrmala duhove stigla i u domaćem prijevodu

19. Srpanj 2015.

Pred hrvatskim je čitateljstvom napokon prijevod popularne knjige sada već bivšega grčkog ministra financija.

Kad je izašla 2011. (prošireno izdanje 2013.), Globalni Minotaur dobro je uzdrmao duhove. Sasvim razumljivo, jer u knjizi Varufakis otkriva kako su gramzljiva Amerika i nesposobna Europa dopustile bankarskoj eliti da opljačka cijeli svijet i dovede južnu Europu u dužničko ropstvo i do bankrota. Kao što su u antičko doba Atenjani morali davati žrtve nezasitnom čudovištu Minotauru, tako danas svjetske zemlje moraju hraniti modernoga nezasitnog minotaura, američku ekonomiju pritisnutu dugovima i deficitom. Varufakis objašnjava zbog čega je 2008. izbila sadašnja kriza, zašto je mediteranske zemlje najteže podnose te kako se iz nje jednostavno može izaći. Grčka to nije uspjela.

Globalni Minotaur+ Yanis VaroufakisProfil, Zagreb, 2015.

U četiri razgovora koje je vodio s Michaelom Hviidom Jacobsenom i Keithom Testerom te u dodatnim bilješkama i ulomcima nekih svojih tekstova Bauman je pokušao odgovoriti na pitanje postavljeno u naslovu: ‘Čemu sociologija?‘ U individualiziranome suvremenom društvu u kojem se rješenje društveno stvorenih problema prebacuje s nositelja moći na ramena pojedinaca sociologija ipak ima priliku preoblikovati se u društvo i tehnologiju slobode, odnosno omogućiti pojedincu status izbora, tvrdi autor. Najviše što se sociologijom  može jest ispunjen život – zadovoljstvo koje pruža dobro obavljen posao koji će svijetu donijeti nešto dobro. A to nije malo.

Čemu sociologija?+ Zygmunt BaumanTIMpress, Zagreb, 2015.

Baveći se  američkim studijima tijekom posljednjeg desetljeća, propitujući njihovu matricu i kako se u njoj odražavaju izazovi određenog razdoblja, knjiga Stipe Grgasa odlazi korak dalje, postaje mogući odgovor na ono što nas okružuje, uznemirava i za što trebamo više nego pouzdana i upućena vodiča kroz svijet krize, izgubljene sadašnjosti i neizvjesne budućnosti. Američki studiji uvijek su registrirali promjene, ali razumijevanje sadašnjosti Sjedinjenih Država, upozorava autor, iziskuje nužno uvažavanje tektonskih zbivanja u ekonomiji. U polemici sa stanjem američkih studija Grgas razotkriva ekonomski poredak kao strukturirajuću jezgru američkog iskustva.

Američki studiji danas: identitet, kapital, specijalnost+ Stipe GrgasMeandarmedia, Zagreb, 2015.

Njemačka novinarka i publicistkinja Charlotte Beradt u svojoj knjizi donosi i komentira sadržaje mnogih snova koje su usnuli Nijemci različite dobi i društvenog statusa (od vlasnika tvornice do čistačice, od obrtnika i trgovaca do studenata, liječnika i činovnika, među kojima i mnogo), a ona ih je anketiranjem prikupila u prvom razdoblju nacističkog režima, od 1933. do 1939. U snovima se s tjeskobnom jasnoćom pokazuje kako sve što ima udjela u olakšavanju ili reguliranju moderne svakodnevice u nacizmu istodobno čovjeka lišava njegova osobnog integriteta. Pokazalo se da pritiscima kojima je izložen na javi sanjač nastoji umaknuti podčinjavajući im se.

Snovi pod Trećim Reichom+ Charlotte BeradtDisput, Zagreb, 2015.

14. svibanj 2024 19:52