Aktualno Lider trend

Važnost ergonomije na radnom mjestu ili kako je nastao uredski stolac

uredski stolac
Avatar
Autor Lider

piše: Branimir Valičević

Danas smo navikli da je u svakom proizvodu koji koristimo najnovija tehnologija. Najvećim dijelom tu tehnologiju ni ne vidimo, ali itekako možemo osjetiti njezine benefite. Isto je i s tehnologijom u uredskim sjedalima koja nam pružaju udobnost tijekom radnog dana.

Na samom začetku današnjeg pristupa ergonomiji stoji Federdreh, legendarni stolac njemačkog proizvođača tvrtke Sedus Stoll, koji je prvi stolac na okretanje i preteča svih ergonomskih uredskih stolaca u svijetu. Za tvrtku Sedus to je bio ključan trenutak, a 45 godina kasnije ponovio se stolcem koji je započeo novu eru dinamičnog sjedenja.

Stolac Federdreh iz 1926. smatra se pretačom uredskog stolca

Korijeni tvrtke

Mladi inženjer Albert Stoll sanjao je proizvodnju sjedala za ugostiteljske objekte i stolce za ljuljanje koji bi se proizvodili koristeći vodu za savijanje drva. . Tada još nije ni bio svjestan da će promijeniti svijet. Do 90-ih godina 19. stoljeća u središtu njegova rada našli su se uredski stolci. Stvorio je stolac na četiri noge s mehanizmom za okretanje i podešavanje visine na principu valjka s navojima.

Stolac iz 1890., Foto: Sedus

Tvrtku je naslijedio njegov sin, Albert Stoll II, koji je počeo intuitivno razvijati ideje o onome što bismo danas nazvali ergonomijom. Godine 1926. predstavio je patentirani Federdreh mehanizam s rotirajućim valjkom i prilagodljivim naslonom. Danas se on smatra pretečom modernih ergonomskih uredskih stolaca.

Stvaranje modernog ureda

Tri od njegova četiri sina kasnije su odigrala glavnu ulogu u stvaranju moderne njemačke industrije uredskog namještaja. Jedan od njih, Christof Stoll, preuzeo je postojeću tvrtku, te razvio brend Sedus.

Christof i Emma Stoll 1985. godine osnovali su neprofitnu zakladu Stoll VITA i prenijeli svoju imovinu, koja je uključivala većinski udio u obiteljskoj tvrtki Sedus Stoll AG, Foto: Sedus

Sinkroni mehanizam Similar koji su proizveli, tvrtku je uveo u novu eru ergonomskog dizajna sjedala. Sedus mehanizam je tada bio jedinstven po svojoj sofisticiranosti, a danas je standardna tehnologija u uredskim stolcima. Ovaj mehanizam kontrolira nagib sjedala i naslona oponašajući prirodne pokrete ljudskog tijela. U stalnom je kontaktu s korisnikom, te ga podupire kako god sjedio. Tako se izbjegava napor npr. donjeg dijela leđa, koji može uzrokovati bol.

Foto: Sedus

Čvrsto naslijeđe

Godine 2000. Sedus je tržištu predstavio prvi u svijetu ergonomski uredski stolac s kutom od više od 40 stupnjeva, što znači da osoba može koristiti stolac u gotovo horizontalnom položaju. Godine 2012. razvili su novi koncept kinetičke sjedalice koji je patentiran na temelju šest jedinstvenih principa i time su nastavili pomicati granice na području ergonomije radnog mjesta.

Sedus je 2000. pod geslima ‘spavanje u uredu’ i ‘powernapping’ predstavio stolac koji je imao mogućnost otvaranja naslona do 40 stupnjeva. Foto: Sedus

Ured 21. stoljeća mora ispunjavati zahtjeve pojedinaca u pogledu dizajna radnih stanica. Mora omogućavati rad u različitim položajima, uključujući sjedenje i stajanje, ali i digitalne alate za produktivnost. Sedus je razvio tehnologiju koja omogućava zaposlenicima pronalaženje najbliže slobodne radne stanice u zgradi kao i praćenje kretanja njihovih kolega unutar ureda.

Autor teksta je Branimir Valičević konzultant za radni prostor u tvrtki Plan 2B interijeri.

Komentari