Lider trend
StoryEditor

Virtualna stvarnost, autonomna vozila i 3D printeri među glavnim temama Bug Future Show-a

29. Siječanj 2016.

Govoreći o digitalnoj budućnosti Shawn G. Dubravac, jedan od čelnih ljudi sajma Consumer Electronics Show (CES) i autor jedinog New York Timesovog bestselera tehnološke tematike, otvorio je treći Bug Future Show.

Dubravac smatra kako će digitalna budućnost počivati na pet stupova: sveprisutnom računalstvu, jeftinom hardveru (posebno memoriji i senzorima), povezivosti, širenju digitalnih uređaja i digitalizacije općenito te senzorizaciji tehnologije. Na pitanje hoće li u budućnosti odluke donositi strojevi ili ljudi, Dubravac je rekao kako ipak vjeruje u ljude, bez obzira na ubrzani razvoj umjetne inteligencije, jer su ljudski odnosi preklompleksni.

Među glavnim temama ovogodišnjeg Bug Future Show-a bile su virtualna stvarnost, autonomni automobili, internet stvari, 3D ispis itd. Goranko Fižulić, poduzetnik i osnivač servisa LikeFigures, održao je predavanje o 3D printerima, problematici koja ih prati i aktualnom stanju na tržištu koje je ušlo u fazu razočarenja. Fižulič očekuje da će 3D printeri namijenjeni krajnjim korisnicima punu razinu implementacije doživjeti za pet do deset godina te da će doći do promjene potrošačkih navika. U prvom panelu raspravljalo se o virtualnoj te proširenoj ili miješanoj stvarnosti. Darian Škarica iz DiVit-a istaknuo je kako se se pravi bum virtualne stvarnosti ne očekuje ove nego iduće godine, a potaknut će ga pad cijene hardvera i razvoj sadržaja. O novim VR uređajima koji na tržište izlaze ove godine i općenito razvoju industrije govorili su Marko Savković iz HTC-a, Pavle Zobundžija iz Samsunga, te Tomislav Tipurić iz Microsofta. Hoćemo li moći pritiskom na papučicu gasa lajkati, retvitati ili sherati sadržaje bilo je jedno od pitanja na panelu ‘Internet na kotačima‘. Autonomna vozila očekuju se u sljedećih pet godina i zahtijevat će 5G mobilne tehnologije s brzinama prijenosa većim od gigabita u sekundi. Boris Drilo iz HT-a naglasio je kako će u sljedeće tri godine 80 posto novo prodanih vozila biti povezanih na internet.

U dvije dvorane u kojima se paralelno odvijao program Bug Future Showa 2016 s pozornica je budućnost predstavilo 35 tehnoloških eksperata. „A New Time Zone“ bila je sadržajna okosnica ovogodišnjeg showa, a više od 1500 registriranih posjetitelja moglo je, između ostalog, čuti kako je bilo na najvećem sajmu potrošačke elektronike CES, poslušati inspirativno predavanje najpopularnijeg profesora matematike na internetu Tonija Miluna koji je dokazima potkrijepio kako će digitalizacija svega oko nas utjecati na znanje, njegovo širenje i primjenu. Uz događanja u glavnoj dvorani Kina Europa u dvorani Müller istovremeno se moglo poslušati kako uz crowdfunding otići na avanturu života ili to pokušati doživjeti uz neki od sadržaja na Pickboxu, prvoj regionalnoj OTT usluzi na tržištu.

23. travanj 2024 14:19