Lider trend
StoryEditor

VW Passat - U novom ruhu bit će bestseler

31. Siječanj 2015.
Piše:
lider.media

Lani je VW Passat bio najprodavaniji automobil u svom segmentu u Hrvatskoj, što je znak da ga se kupci očito nisu zasitili. Međutim, tvrtka iz Wolsburga nedavno je predstavila i osmu generaciju tog modela čija povijest počinje još 1973.

Volkswagenovi dizajneri već su odavno pristaše evolucije, a ne revolucije u svakoj novoj generaciji. Na hrvatskom predstavljanju novog Passata održanome u Malom Lošinju imali smo prilike uvjeriti se kako je novi Passat niži, zbog čega je i dinamičniji od prethodnika. U unutarnjem prostoru njegovi dosadašnji vlasnici lako će se snaći i u novome modelu. Dobro su poznate komande ventilacije, odnosno ekran osjetljiv na dodir. Novost je mogućnost potpune digitalizacije instrumentne ploče.

Benzinac i tri dizelska

U prvom valu izbor motora u Hrvatskoj sveden je na jedan benzinski i tri dizelska. Počet ćemo s manjinskim benzinskim predstavnikom. Riječ je o 1,4-litrenom TSi motoru koji razvija najveću snagu od 125 konja. Nažalost, u Hrvatskoj kupci jednostavno ne žele benzince kad je riječ o automobilima više srednje klase. Ali ovaj model itekako je zanimljiv zahvaljujući turbu koji daje potreban okretni moment i do stotke dolazi u 9,7 sekundi uz najveću brzinu od 208 km/h. Dizelski paket počinje sa 1,6-litrenim TDi motorom koji u Passatu ima 120 konja te razvija najveću brzinu od 206 km/h uz ubrzanje od 10,8 sekundi s potrošnjom od samo četiri litre. Veći, dvolitreni TDi dolazi sa 150 konja (ubrzanje od 8,7 sekundi i najveća brzina od 220 km/h), a trenutačno je sportska poslastica dizelaš koji razvija najveću snagu od čak 240 konja, najveću brzinu od 240 km/h i do stotke dolazi u samo 6,1 sekundu.

Više opreme

Volkswagen nudi pakete opreme Trendline, Comfortline i Highline. Treba naglasiti da je s novom generacijom Passat dobio znatno više opreme od svog prethodnika. U cjeniku je, zanimljivo, simbolično najpovoljniji osnovni dizelski model 1.6 TDi, koji stoji 186.942 kune, a samo tridesetak kuna skuplja je osnovna benzinska izvedba. Top-model 2.0TDi od 240 konja u opremi Highline stoji 362.185 kuna. Novi Passat sigurna je valuta u svijetu automobilizma pa već sada možemo sa sigurnošću tvrditi kako će s pravom još jedanput biti najprodavaniji automobil u svojoj klasi.

03. svibanj 2024 00:54