Lider trend
StoryEditor

Zaboravite listanje kuharica, blogeri su ‘in‘

01. Siječanj 2016.

Kuhanje i pisanje blogova iznimno je popularno svuda u svijetu. Poznati kuhari imaju svoje televizijske emisije, pišu knjige, organiziraju se kuharska natjecanja nestručnjaka, a rastom društvenih mreža kuharski blogovi počeli su nicati kao gljive poslije kiše.

Ni Hrvatska nije iznimka pa kuharska blogosfera naveliko prati sve novosti, daje recepte, savjete i mišljenja svojim vjernim sljedbenicima. Stoga je Dukat sve obožavatelje slasnih zalogaja odlučio prije pola godine potaknuti na daljnja istraživanja u kulinarskim prostranstvima pokretanjem projekta ‘Dukat i blogeri’ na svom profilu na Instagramu @dukat_hrvatska. Projekt je brzinski polučio uspjeh jer su domaći blogerski kuharski stručnjaci osmišljavali svoje recepte nadahnuti sezonskim namirnicama, Dukatovim proizvodima i svime što beskrajno draška nepca nezasitnih sljedbenika. Umjesto iscrpljujućeg listanja debelih kuharica, recepti se pretražuju s pomoću hashtagova  #zvjezdareceptasubotom i #receptsubotom. Prva dva mjeseca recepte je pripremala Sandra Rončević (@oslanomislatkom), u iduća dva Tatjana Pastuović Klaić (@cookamiguštam), zatim  Tamara Ivančić (@blalla6), a za studeni i prosinac zadužene su Monika Kos i Stella Fortuna (@cup_and_cake_zagreb). No to neće biti kraj jer će se projekt nastaviti, pa iz Dukata poručuju da ovaj uspješni recept ne namjeravaju mijenjati, već samo začiniti.  

Slaviti iće i pićeBudući da nam je dostupno sve više namirnica i informacija o hrani, ljudi sve više vremena posvećuju hrani i gastronomiji, objašnjava popularnost kuhanja i bloganja Sandra Rončević. Svi žele znati što jedu, ističe, odakle namirnice dolaze, žele se upoznati s novim namirnicama, naučiti kako ih spremiti, putem recepata i priča otputovati u krajeve u kojima možda nikad nisu bili, odmaknuti se od uobičajenih kombinacija koje se uglavnom nađu na stolu. – Gastroblogovi na jednome mjestu nude sve to. Uz trikove i naputke, fotopriču, preporuku i informaciju iz prve ruke nude putovanje u jedan novi gastrosvijet i nove okuse, podsjećajući i na možda zaboravljene okuse i jela naših starih. U Hrvatskoj su se u posljednje vrijeme probudili gastroscena i gastroblogovi. Još nije među top zemljama poput skandinavskih ili susjedne Italije, ali lijepo napreduje u tom smjeru. Imamo izvrsne  kulinarske blogove, od onih posvećenih pretežno slasticama do onih čiji sadržaj pokriva cjelokupni jelovnik, uključujući pića, s naglaskom na fina vina, crafterska piva i mirisne domaće rakije i likere. Svatko od nas ima svoje specifičnosti i publiku, a svima nam je cilj slaviti iće i piće – poručuje Sandra.   Blog karakterizira direktna komunikacija, smatra Sandra, blogeri pišu jednostavnim jezikom, brzo dopiru do svojih čitatelja, vrlo često privlače čitatelje prekrasnim fotografijama i tutorijalima kako spremiti neko jelo u koracima. Neformalniji su, sadržaji mogu biti subjektivni, a čitatelji vole čitati o dojmovima i dobiti informaciju iz prve ruke, pozitivnu ili negativnu.

Spajanje nespojivogaSandra, rođena u Karlovcu, kuha još od 16. godine kada je odlučila postati vegetarijanka. Majci je zahvalna što joj je rekla da za nju neće kuhati posebna jela i da se sama snađe. – I snašla sam se vrlo dobro. Danas sam joj na toj rečenici zahvalna za cijeli život, iako više nisam vegetarijanka. Prije nekih sedam do osam godina sam počela objavljivati recepte po raznim kulinarskim portalima, a gastroblog ‘O slanom & slatkom: o svemu’ počela sam voditi prije tri godine. Inspiraciju crpim iz namirnica koje nađem na tržnici ili u trgovinama, godišnjih doba, časopisa, sa stranih web- stranica, ali i iz kuharica. Često sam inovativna u kuhinji, spajam na prvu ruku nespojivo, ali volim i stare, tradicionalne recepte. Usavršavam se sa svakim novim jelom – kazala je Sandra. Tanja Pastuović Klaić vjeruje da je jedan od razloga velike popularnosti blogova o hrani taj što čitatelji na njima pronalaze ideje za svakodnevna jela, a blogeri se ne bave visokom gastronomijom jer je riječ o amaterima. Danas i blogeri u Hrvatskoj sudjeluju u gastroradionicama, objavljuju recepte i na drugim portalima, surađuju s velikim imenima u svijetu hrane, tvrtkama i proizvođačima. Na blogu, smatra Tanja, čitatelj uvijek može dobiti dodatne informacije, razmijeniti iskustva i ideje s drugim čitateljima. Nadalje, blog se stalno dopunjava novim sadržajima te se uz recepte čitateljima nude male gastropriče i zanimljivosti vezane uz neko jelo.

Dopisivanje s čitateljima– Iako sam odmalena rado boravila u kuhinji, pomagala mami u nekim jednostavnim radnjama, zapravo sam ozbiljnije počela kuhati u ranim dvadesetima. Tek mnogo kasnije pokrenula sam blog, na kojem sam zapisivala recepte, ideje i stavljala fotografije hrane. Ako se želite ozbiljnije voditi blog, morate i aktivno sudjelovati na društvenim mrežama, stalno komunicirati s čitateljima. Katkad dopisivanja s čitateljima traju danima, s nekima imam odnos kao da smo se već sreli. Čitatelji često predlažu sadržaje, pitaju za savjete, primjerice, koje brašno upotrebljavati za pripremu palačinki do toga gdje kupiti neke namirnice. Vesele me njihovi komentari, posebno slike jela koja su pravili prema mojim receptima. Za kuhanje me inače nadahnjuje odlazak na tržnicu, godišnje doba, mamina kuhinja ili razgovor s prijateljicom – rekla je Tanja.Pisanje bloga za Tamaru Ivančić pak nema nikakve veze s trendovima. Počela je pisati, kaže, iz sebičnih razloga, skupljajući recepte koje je na papirićima dobila od teta, mama, susjeda i prijateljica te ih odlučila sačuvati na blogu. Jednog bi dana Tamara voljela svoje omiljene recepte skupiti u kuharici, ali za sada ostaje na blogu jer je u bilo kojem trenutku dostupan svima. Tamara je od malih nogu gledala sam nonu kako kuha, upijajući mirise i okuse njezine kuhinje. Nije se mogla othrvati ljubavi prema kuhanju, isprva isprobavajući nonine i mamine recepte, a poslije se odvažila i počela praviti zahtjevnija jela.

Procvat, ali ne kao vaniDanas joj je blog hobi, mala oaza u kojoj se odmara nakon radnog dana. S više od 300 raznih recepata, slanih, slatkih, tradicionalnih, bezglutenskih, s manje ugljikohidrata i više masnoća, blog raste iz dana u dan.– Blogom se bavim u slobodno vrijeme, iako većina onog što svakodnevno kuham za svoju obitelj završi na blogu. Sve je spontano, katkad objavim tri recepta u jednom tjednu, a katkad prođu i dva tjedna bez ijednoga.Volim pratiti trendove pa sam nedavno kupila profesionalni fotoaparat da bih što bolje mogla fotografijama prikazati jelo, čime sam sada zaluđena. Neki recepti ne ugledaju svjetlost bloga. Slažem ih po svom okusu i jako se sviđaju čitateljima, a temelje se na sezonskim namirnicama i mediteranskoj kuhinji koja nam je svima bliska. Rado odgovaram na pitanja čitatelja i pomažem savjetima – naglasila je Tamara. Razlog za boom kulinarskih blogova uz društvene mreže Stella Fortuna i Monika Kos vide i u programima poput 24Kitchen koji prekrasnu hranu predstavljaju na blizak način svima.

Slastičarnica pa onda blogPrema njihovu mišljenju, u Hrvatskoj blogovi nisu ni približno brojni kao vani, pa se oni koji su doista dobri mnogo lakše istaknu. Uz to naši blogeri nemaju toliko mogućnosti od toga napraviti posao, dok se vani recepti s blogova često objavljuju u glamuroznim kuharicama iza kojih stoje cijeli timovi stručnjaka.– Počele smo s pečenjem kolača u djetinjstvu, pa iako smo obje imale karijere na drugim područjima, ljubav prema kolačima je prevladala pa je tako nastala naša slastičarnica Cup&Cake. Za sada ne pišemo blog, iako nam je u planu. Htjele bismo da bude dio naše internetske stranice, poput blogova kakve vode mnoge svjetske slastičarnice. U blogovima sa svjetske scene nalazimo nadahnuće ili radovima poznatih slastičara. Ali često je sasvim dovoljno prošetati po zagrebačkoj tržnici Dolac da bi se dobila ideja za novi desert. Deserte za slastičarnicu usavršavamo metodom pokušaja i pogreške. Katkad uspijemo otprve, a neke usavršavamo mjesecima. Vodimo se time da ono što same ne bismo voljele dobiti posluženo, ne stavljamo u prodaju – naglasile su Monika i Stella.

27. travanj 2024 01:29