Lider trend
StoryEditor

Zagreb nezaobilazan na kulturnoj karti Europe

27. Siječanj 2013.
Piše:
lider.media

Zagrebačka izložba Pabla Picassa, s remek-djelima iz pariškog Musee National Picasso najavljena je kao dosad najveća i najvažnija izložba Picassovih djela u ovom dijelu Europe

U Galeriji Klovićevi dvori bit će izložene slike, skulpture i fotografije u kronološkom slijedu, od ranih radova do posljednjih godina. Tako izložba započinje slikom ‘Čovjek s kapom‘ iz 1895., koju je naslikao s 14 godina, i nastavlja se kroz svojevrsno razračunavanje s tradicijom španjolskog slikarstva, kroz plavu pa ružičastu fazu, u kojoj je Picasso fasciniran životom klaunova, akrobata i lutajućim cirkuskim družinama. Godine 1907. naslikao je legendarne ‘Gospođice iz Avignona‘ i upoznao je Georgesa Braqua, slikara koji će uz Picassa biti utjelovljenje kubizma. U proljeće 1937. godine zločinačko bombardiranje Guernice inspirira Picassa na stvaranje njegovog najpoznatijeg djela, antiratnog ulja ‘Guernica‘. Izložba završava autoportretom ‘Nedjelja‘, platnom završenim uči smrti 1971., kojim je ponovno odao počast Velasquezu, Rembrandtu i Goyi. Dio izložbe posvećen je Picassovoj muzi i ljubavi, Hrvatici Dori Maar. 

Jedinstvena prilika Ususret izložbi razgovarali smo s ravnateljicom Galerije Klovićevi dvori Marinom Viculin, koja tvrdi da je riječ o zaista velikoj retrospektivi, koja će imati 56 slika i skulptura i 40 fotografija, od kojih su neke Picassove, a na nekima je u različitim razdobljima svog života. Pripremljen je i izbor filmskog materijala kojim će se predstaviti život i opus velikog umjetnika.

- Nismo nikada u ovom dijelu svijeta imali tako zahtjevnu, ne samo Picassovu izložbu, nego uopće izložbu nekoga modernog autora. Organizacija takve izložbe iznimno je zahtjevna. Inače postavljanje izložbe traje oko tri godine od početaka pregovora do realizacije, ali ovaj put to je bilo znatno kraće. Naime, izložba je vezana uz obnovu Picassovog muzeja u Parizu. Riječ je o djelima iz stalnog postava pa ih, kad se u jesen 2013. završi obnova muzeja, neće više biti moguće izlagati drugdje - kaže Viculin. Picassova izložba je i financijski izazov, jer riječ je o milijunima kuna potrebnih da se realizira.- To je apsolutno najskuplja izložba, ne samo nama, već i u regiji - napominje Marina Viculin.

Prijateljice Dore Maar Zanimljiva je priča kako je upravo Zagreb dobio tu ekskluzivnu izložbu. Anne Baldassari, direktorica Picassovoga pariškog muzeja i predsjednica Odbora Picassove fondacije, radila je zajedno s Viculin izložbu ‘Dora Maar - Picasso 2004. godine‘. 

- Anne je Doru Maar i osobno poznavala, intenzivno se bavila njenom fotografijom i željela je napraviti izložbu još dok je Dora bila živa. Nije uspjela, pa je izložba postavljena tek nakon njezine smrti. Kada smo se srele na izložbi ‘Matisse - Picasso‘ u pariškom Grand Pallaisu, rekla sam Anne Baldassari da želim postaviti u Zagrebu izložbu Dore Maar odnosno Dore Marković, koja je bila Hrvatica. Tako je izložba prvo pokazana u Zagrebu, a tek kasnije u Parizu i Australiji. Tu smo se i sprijateljile te sada zajedno organiziramo i izložbu Picassa u Zagrebu - priča Viculin.

28. travanj 2024 13:50