Lider trend
StoryEditor

Zaprešićke deve dobro uhranjene i primjereno udaljene od zgrada - veterinarska inspekcija

06. Srpanj 2018.

Cirkus Berlin koji u Zaprešiću na poljani pored stambenih zgrada i kuća pušta da deve pasu travu, ima odobrenje Grada Zaprešića, doznajemo, za zakup javne površine te suglasnost Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane koja u sklopu Ministarstva poljoprivrede nadzire i provjerava uvjete u kojima se drže životinje. Zoran Modrić, viši veterinarski inspektor, prilikom nadzora početkom srpnja, utvrdio je da se sve životinje nalaze u natkrivenom i ograđenom prostoru na primjerenoj udaljenosti od stambenih zgrada i prometnica te u zasebno ograđenim prostorima dovoljno prostranima s obzirom na vrstu i broj životinja.

>>>Neobičan prizor iz Zaprešića: Deve pasu pored zgrada i kuća

Ograđeni prostori ne omogućuju bijeg, stoji u nalazu, podovi su prekriveni steljom, a izmet se skuplja u posebne spremnike. Sedam dvogrbih deva, 11 konja, šest ponija i četiri magarca imaju na raspolaganju dovoljno hrane i vode, ne pokazuju nikakve znakove bolesti i dobrog su ugojeni, ocjenjuje Modrić.

‘Životinjama je osigurana skrb u skladu s ekološkim i biološkim potrebama u sukladnosti sa Zakonom o zaštiti životinja‘ ističe se u nalazu, a subjektivnom procjenom je veterinarski inspektor zaključio da životinje koje nastupaju u predstavi ni u jednom trenutku neće biti zlostavljane niti se prema njima postupa tako da bi im se prouzročio bol, patnja i strah.

>>>Deve diskvalificirane s natjecanja ljepote zbog botoxa

I sami prolaznici i znatiželjnici mogli su se uvjeriti da su deve u Zelengaju, iako ograđene samo užetom, iznimno mirne i navikle na ljudsku prisutnost toliko da na ljude uglavnom niti ne obraćaju pažnju.

23. travanj 2024 19:40