Aktualno Lider trend Preporučeno

Zarada u američkim kinima najniža od sredine devedesetih, ostatak svijeta ruši rekorde

Foto: YouTube

Zarada u sjevernoameričkim kinima prošle je godine pala na najnižu razinu još od sredine devedesetih, piše u srijedu MovieWeb, pozivajući se na upravo objavljeno izvješće američke filmske industrije.

U 2017. godini prihod od kupljenih ulaznica iznosio je 11.2 milijarde dolara, što predstavlja najlošiji rezultat od 1995., usprkos nizu blockbustera kao što su “Ratovi zvijezda: Posljednji Jedi”, horor “Ono” ili akcijski spektakli “Čuvari galaksije 2” i “Liga pravde”.

>>>VIDEO: ‘It’ – Nakon 44 godine Egzorcist izgubio titulu najprofitabilnijeg hororca

Također, tijekom tih 12 mjeseci prodano je najmanje karata za kino u posljednje 23 godine, dok je u odnosu na isto razdoblje 2016. zabilježen pad od šest posto.

Ovi rezultati objavljeni su u trenutku kada svjetsko kino tržište doseže rekordne brojke, ponajprije zahvaljujući Kini, gdje su holivudski filmovi popularniji nego ikad.

>>>VIDEO: Get Out najprofitabilniji film 2017.

Ta azijska zemlja posljednjih godina drži čvrsto drugo mjesto na listi najprofitabilnijih “box-officea” s godišnjim povećanjem prodanih ulaznica za čak 21 posto.

“Iskustvo gledanja filma u kinu i danas predstavlja ključnu poveznicu između tvoraca filmova i publike. Međutim, napredak tehnologije podigao je razinu kućnih projekcija i predstavlja sve snažniju konkurenciju kinima”, objasnio je čelnik Američke filmskog udruženja Charles Rivkin.

>>>Blade Runner 2049 flopnuo na blagajnama

Ponajviše zabrinjava podatak, dodao je, da gotovo četvrtina ispitanih na području Sjedinjenih Država i Kanade u 2017. godini niti jednom nije posjetila kino.

Komentari