Lider trend
StoryEditor

Zaštitite se od zime uz juhe od bundeve, tikve ili leće

03. Veljača 2017.
Piše:
lider/zena.hr

Zimske juhe griju organizam i štite od sezonskih bolesti poput prehlade i gripe. Krepke su i ljekovite, pomažu u reguliranju tjelesne težine, griju cijeli organizam i pojačavaju imunitet. Zato juhe, pogotovo zimske, svakako trebate uključiti što češće u jelovnik. Zimske hladnoće olakšajte uz nekoliko ukusnih i hranjivih juhica čije vam recepte donosimo i preporučujemo.

Među pikantnijim juhama u zimskim mjesecima svakako izdvajamo juhu od bundeve, koja je vrlo ukusna, lagana i krepka krem juha. Kao namirnica, bundeva je iznimno zdrava. Sadrži visoke razine antioksidanata i karotena, a pogotovo vitamina C i E. Bogat je izvor beta karotena, snažnog antioksidansa koji naš organizam štiti od utjecaja slobodnih radikala i jača imunitet, ali i vitaminima C, E, K, B1, B2, B3, B6, folnom kiselinom i mineralima. Njezini ljekoviti sastojci utječu na smanjenje rizika od srčanih bolesti, očne mrene i moždanog udara. Bundeva je korisna za smirivanje nervoze te pospješuje san. Zbog svih ovih razloga, bundeva je namirnica koja je prikladna i za djecu. Spada u omiljenu zimsku namirnicu jer je ukusna zdrava i povoljna. Intenzivniji okus kod ove juhe dobit ćete ako bundevu narezanu na kockice prethodno ispečete u pećnici. Prednost joj je lagana i jednostavna priprema.

>>> Kako oporaviti kosu nakon ispadanja?

Juha od bundeve

Sastojci:

1 kg bundeve

2 manje glavice luka

2 češnja češnjaka

2 mrkve

1 velika žlica maslaca

sol

papar

muškatni oraščić

povrtni temeljac

Priprema:

Bundevu narežite na komade, očistite je od sjemenki i ogulite koru pa je usitnite na manje kocke. U dubljoj posudi rastopite maslac i popržite nasjeckani luk. Kada luk dobije zlatnu boju dodajte nasjeckani češnjak. Sada je red na bundevu. Dodajte je s nasjeckanom mrkvom te zalijte pripremljenim temeljcem. Kuhajte dok bundeva ne omekša, maknite je s vatre i štapnim mikserom izmiksajte sve dok ne dobijete kremastu teksturu. Posolite, poparite i dodajte svježe naribani muškatni oraščić. Ako je juha previše gusta, dodajte malo vode.

Juha od leće

Leća je prepuna prehrambenih vlakana koje pouzdano snižavaju razine lošeg kolesterola u krvi. Uz to je bogata proteinima biljnog porijekla te ugljikohidratima koji jamče dulju sitost. U jednoj šalici kuhane leće nalazi se trećine dnevne preporučene doze željeza, te mnoštvo vitamina iz grupe B kompleksa koji daju energiju.

Sastojci:

1 žlica maslinovog ulja

1 manji crveni luk

3 srednje mrkve

3 stapke celera

1-2 češnja češnjaka

1 litra povrtnog temeljca

200 grama crvene leće

1 čajna žličica sušenog timijana

50 grama svježeg peršina

Priprema:

U velikoj zdjeli i na umjerenoj temperaturi zagrijte maslinovo ulje. Dodajte očišćeni i nasjeckani luk, mrkvu, celer te prstohvat soli, pa pirjajte dok povrće ne omekša. Za to će vam biti potrebno oko 5 minuta.Ubacite očišćene češnjeve češnjaka u cijelosti i kratko promiješajte. Dodajte leću, povrtni temeljac i timijan. Pustite da juha zavrije, a potom smanjite temperaturu na najmanje. Poklopite juhu i pustite da se kuha otprilike oko pola sata, dok se leća ne skuha do kraja, a cijelo jelo zgusne. Kad je juha skuhana, maknite je s vatre. U nju umiješajte nasjeckani peršin.

Osim što je idealan izbor za grickanje između obroka, dodavanje sira najjednostavniji je način da se poboljša okus bilo kojeg jela. Zahvaljujući bjelančevinama i masnoćama, ova juha brzo zasiti i idealna je za zimske hladnoće.

>>> Deset fantastičnih destinacija za put udvoje

Juha od tikve i sira

Sastojci:

400g tikve

2 žlice maslaca

6dl povrtnog temeljca ili juhe

sol, papar

muškatni oraščić u prahu

1dl vrhnja za kuhanje

1 žumanjak

100g ribanog sira

8 žlica poprženih kockica kruha

Priprema:

Izrezanu ili naribanu tikvu kratko popržite na maslacu i zalijte povrtnim temeljcem. Začinite muškatnim oraščićem, solju i paprom. Kuhajte dok tikva posve ne omekša, smiksajte štapnim mikserom te maknite juhu s vatre i oprezno zgusnite vrhnjem u koje ste umiješali žumanjak. U juhu dodajte pola količine ribanog sira.

 

Više na: Žena.hr

20. travanj 2024 14:41