Lider trend
StoryEditor

Zdravlje ili moda? Mamoreksija hara svijetom

07. Srpanj 2016.
Piše:
lider.media

Biti mršav u trudnoći te nakon porođaja odmah skinuti višak kilograma dijetama i intenzivnim treninzima trend je koji su pokrenule anoreksične slavne mame. Njega, nažalost, slijedi i sve više ‘običnih‘ žena ne brinući se za štetne posljedice za zdravlje.

POTRAŽITE NOVI BROJ LIDER TRENDA S POKLONIMA I SUDJELUJTE U TJEDNIM DARIVANJIMA

Izgledati dobro imperativ je današnjeg vremena. Da je pakiranje važnije od sadržaja - jedna je od karakteristika te istodobno pokazatelj dekadencije modernoga zapadnog društva. Diktat mršavosti i vječne mladosti odavno je prešao granice Hollywooda. Nedavno istraživanje među mladima u Hrvatskoj pokazalo je da je i za njih dobar izgled najvažnija životna ‘vrlina‘. No adolescentima je to teško zamjeriti jer samo prihvaćaju poremećeni sustav vrijednosti društva u kojem živimo, a i to da je izgled vrlo važan pubescentima i adolescentima jer im omogućuje bolje pozicioniranje među vršnjacima i potvrdu vlastite vrijednosti nije nikakva specifičnost novih generacija. Lijepo oko, sanjarski pogled, duga kosa i privlačan stas (vitak) dovoljni su u toj dobi da se postigne ‘kultni‘ status među vršnjacima te da se u vas ‘smrtno‘ zaljubi pripadnik suprotnog spola (još smo pretežno hetero društvo).

Za sve su krive slavne mršavice

Jedan je od preduvjeta dobrog izgleda (prema zapadnim mjerilima ljepote) vitak stas, a, prema mišljenju mnogih, što ste mršaviji, to bolje. I ne bismo se mi tom pojavom posebice zamarali, jer uostalom nije ni nova, da taj negativni trend mršavosti i držanja dijete nije posljednjih godina zahvatio i trudnice te novopečene majke, ali i djecu. Biti mršav i u trudnoći te nakon porođaja odmah skinuti višak kilograma dijetama i intenzivnim treninzima trend je koji su pokrenule anoreksične slavne mame poput Angeline Jolie i Victorije Beckham, ali i druge slavne mršavice. Naravno, tomu su kumovali i mediji koji naveliko, i riječju i slikom, slave taj trend i dive se njihovim vitkim linijama ni mjesec dana nakon rođenja djeteta. No u svom tom ludilu nitko ne postavlja pitanje koliko redukcijom hrane i napornim vježbanjem štete sebi, a još više svomu djetetu. I kakvi su im to uostalom prioriteti? Je li važnije (stalno) biti na naslovnici nekog tabloida ili je važnija dobrobit djeteta, barem u tom osjetljivom razdoblju trudnoće i oporavka od porođaja.

Višestruka šteta

Nerazboritost ide toliko daleko da ih se sve više odlučuje za carski rez, jer se nakon njega u pravilu lakše gubi na kilaži, barem prvih dana kada ste na tekućoj hrani. A riječ je o teškoj operaciji, odnosno kirurškom zahvatu u kojem se režu abdominalni zid i maternica, koja nosi veće rizike za majku i dijete od prirodnog porođaja. Iako ne zarađuju na izgledu poput slavnih, i mnoge ‘obične‘ trudnice i mame slijede primjer slavnih. Ta je pojava postala toliko raširena da je dobila i službeni naziv - mamoreksija. Riječ je, dakle, o stanju u kojem trudnice manje dobivaju na težini nego što je zdravo za njih i bebu te odmah nakon trudnoće počinju s dijetom i intenzivno vježbaju. Šteta je višestruka: od depresije, stresa, psihičkih kriza, pada imuniteta majki do zdravstvenih posljedica za dijete - od preranog rođenja, rođenja s premalom porođajnom težinom te razvoja niza psihofizičkih bolesti kod djeteta poslije u životu.

Mala odjeća za trudnice

Stoga nevjerojatno zvuči da sve više trudnica i mama slijedi taj suludi trend iako nisu prisiljene dobro izgledati i ne zarađuju na svom izgledu poput slavnih inačica. Sve te sljedbenice ne razmišljaju o tome da slavne mame imaju cijeli tim osobnih trenera i dadilja koje se brinu za njihovu djecu dok one sumanuto pokušavaju vratiti pretporođajnu liniju. Također, one su zbog svog posla i dobrog izgleda i prije trudnoće u dobroj formi i mršave, pa im je onda lakše vratiti se na pretporođajnu težinu. Te slavne mršavice zbog pritiska da u što kraćem roku opet izgledaju kao prije porođaja uskraćene su za radost majčinstva, a koliko su tek uskraćene bebe koje su umjesto na majčinim grudima u rukama raznih dadilja jer njihova mama ne doji (da se slučajno ne bi promijenio izgled grudi), a i za dojenje treba biti 24 sata posvećen djetetu, a ne mršavljenju i intenzivnim vježbama. Umjesto zadovoljne mame koja im je uvijek na raspolaganju, bebe slavnih dobivaju nervoznu, izgladnjelu i odsutnu mršavicu. Nisu baš idealni uvjeti za odrastanje, zar ne? Kako se preko ‘bare‘ najsnažnije razvijaju takvi trendovi, reakcija tržišta iznimno je brza. Da je mamoreksija uzela maha, pokazuje i to što se u trgovinama diljem Amerike može naći odjeća za trudnice u jako malim veličinama i upravo je ona jedna od najprodavanijih. Tamošnji fitness centri obogatili su se na mamoreksičarkama.

Umjerenost od malih nogu

U vezi s vitkom linijom i mršavljenjem i sve više djece muči svoje tijelo oponašajući odrasle. Dobna granica drastično se pomaknula prema dolje, pa tako ispada da čak trećina desetogodišnjakinja u Americi drži dijetu. Anketa provedena među više od dvije tisuće Britanaca pokazala je da dvije trećine ispitanika, i muških i ženskih, redovito odlazi na dijete, pa je tako prosječna 45-godišnjakinja dosad bila na 61 dijeti. Čak 60 posto ispitanika priznalo je da su ih vlastita djeca molila da ne serviraju određene namirnice poput kruha, krumpira i povrća jer se navodno od njih debljaju?! Iako su te namirnice nužne za njihov razvoj. Koliko razne dijete štete organizmu odraslog čovjeka, toliko još više štete djetetu. Djeca zapravo uopće ne bi smjela reducirati prehranu jer su u razvoju, osim naravno slatkiša, grickalica i nezdravih namirnica poput brze hrane. No tada već govorimo o zdravoj prehrani, a ne o dijetama. Inače, dijete su se najprije pojavile u medicini kao prevencija ili za liječenje nekih bolesti. No već 30-ih i 40-ih godina prošlog stoljeća njihove su bizarne inačice postale popularne u Americi, a ta popularnost traje i danas, štoviše, proširila se na skupine koje nikako ne bi smjele držati dijetu, poput trudnica, novopečenih mama i djece. Zato je u vremenu koje je sklono krajnostima u svemu, pa tako i u kilogramima (pretilost, mršavost i anoreksija), najvažnije vježbati umjerenost od malih nogu.

 

19. travanj 2024 19:26