Hrvatska
StoryEditor

Hrvatska i EU su daleko od rodne ravnopravnosti u upravama i nadzornim odborima

08. Ožujak 2021.
foto Shutterstock

U ukupnom broju članova u upravama društava koja kotiraju na Zagrebačkoj burzi žene čine 16 posto, a u ukupnom broju članova nadzornih odbora 22 posto, podaci su iz Sudskog registra za kraj 2020. godine o kojima je u izvijestila Hanfa.

Iz Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) u svom su priopćenju u povodu obilježavanja Međunarodnog dana žena istaknuli da njihov Kodeks korporativnog upravljanja pokazuje da su Hrvatska i EU još daleko od rodne ravnopravnosti u upravama i nadzornim odborima kompanija na burzi.

Prema podacima Hanfe, u posljednjih desetak godina došlo je do značajne promjene spolne strukture u nadzornim odborima kompanija na Zagrebačkoj burzi te je udjel žena povećan s 18 posto u 2010. godini na 35 posto u 2019. godini. No u 2020. godini dolazi do ponovnog smanjenja njihovog udjela zbog povlačenja jednog dijela izdavatelja s uvrštenja na uređenom tržištu, pa je taj udjel lani iznosio 22 posto.

U istom promatranom razdoblju spolna struktura u upravama izdavatelja dionica nije se značajno mijenjala te se kretala između 12 i 17 posto, a lani je iznosila 16 posto.

Kako je istaknuto u priopćenju, posljednjih desetljeća na razini Europske unije poduzimaju se mnogobrojni napori da se poveća prisutnost žena u upravama i nadzornim odborima kompanija, a oni su uglavnom usmjereni na usvajanje različitih preporuka ili poticanje kompanija na donošenje vlastitih pravila za postizanja ravnoteže u spolnoj strukturi uprava i nadzornih odbora.

Usvajanjem novog Kodeksa korporativnog upravljanja, u listopadu 2019. godine, tim nastojanjima se pridružila i Hanfa, koja je njime aktualizirala pitanje spolne ravnopravnosti u upravama i nadzornim odborima kompanija čiji su vrijednosni papiri uvršteni na Zagrebačku burzu, te je prvi put unesena odredba koja uređuje pitanje udjela žena i rodne ravnopravnosti u upravama i nadzornim odborima, podsjetili su iz Hanfe.

Novi Kodeks tako propisuje da nadzorni odbor kompanije mora svakih pet godina odrediti ciljani postotak ženskih članova u upravi i nadzornom odboru, a koji se mora realizirati u petogodišnjem razdoblju. Cilj mora biti objavljen u godišnjem izvješću društva zajedno s objašnjenjem zašto je odabran upravo taj postotak, planom ostvarivanja te izvještajem o napredovanju prema postavljenom cilju. Kodeksom nije određeno koji je poželjan postotak žena u upravi i nadzorom odboru, već se definira da društvo treba postaviti takav cilj te će Hanfa u nadolazećim godinama pratiti na koji će način nadzorni odbori pristupiti toj problematici, napomenuli su.

Predsjednik Upravnog vijeća Hanfe Ante Žigman istaknuo je da je jednakost između žena i muškaraca jedna od temeljnih vrijednosti Europske unije, no usprkos namjerama da se dosegne postotak od 40 posto do 2020. godine, podaci još uvijek nisu zadovoljavajući.

- Hanfa je kroz novi Kodeks korporativnog upravljanja aktualizirala pitanje spolne ravnopravnosti u upravama i nadzornim odborima društava čije su dionice uvrštene na uređeno tržište Zagrebačke burze. Novim je Kodeksom prvi put unesena odredba kojom se uređuje pitanje rodne ravnopravnosti u upravama i nadzornim odborima te je to dobar način da te kompanije rodnu ravnopravnost na najvišim upravljačkim pozicijama definiraju kao važan strateški cilj i u tome postanu primjer i drugim društvima“, rekao je Žigman.

26. travanj 2024 07:45