Hrvatska
StoryEditor

[30 ispod 30] Zvonimir Kalić: Želim hrvatske mlade poljoprivrednike plasirati visoko u njedra Europe

19. Listopad 2020.
Zvonimir Kalić

- Zovem se Zvonimir Kalić, imam 29 godina, rođen sam u Đakovu i magistar Međunarodnih odnosa i diplomacije. Dolazim iz poduzetničke obitelji koja se preko dvadeset godina bavila maloprodajom auto dijelova. Zbog ekonomske krize koja je prije deset godina pogodila Hrvatsku, privatni biznis smo zamijenili poljoprivredom. Danas na našim slavonskim njivama proizvodimo ekološku industrijsku konoplju te od nje finalne prehrambene i kozmetičke proizvode - predstavlja se mladi poljoprivrednik Zvonimir Kalić koji je dio Liderova izbora najperspektivnijih mladih ljudi okupljenih na listi 30 ispod 30.

Doznajemo kako je glavna motivacija da pokrene nešto svoje bila djedova bolest.

- Djed je obolio od zločudnog tumora na mozgu i prognoze nisu bile dobre. Nakon što su doktori digli ruke i rekli da se pripremimo na najgore, prihvatili smo situaciju u svoje ruke i odlučili djedu pomoći da bude što duže među nama i s nama. Na preporuku je konzumirao ulje konoplje koje mu je smanjilo i olakšalo bolove, ali isto tako produžilo životni vijek. Nakon djedove smrti naslijedio sam OPG kojeg smo obitelj i ja usmjerili na ekološku proizvodnju industrijske konoplje, a ja svoj diplomski rad na plasman proizvoda konoplje izvan granica Hrvatske - ispričao je nam je kako je njegova životna priča postala poduzetnička priča mladi Đakovčanin koji se već sedam godina bavi ekološkim uzgojem industrijske konoplje.

Njegov OPG, u čijem radu sudjeluje cijela obitelj, osmislio je više od 30 proizvoda od konoplje. Prodaju ulje, brašno, proteinski prah, sjemenke, čajeve, namaze, kolače, čokoladu i med s konopljom, ali i proizvode od konoplje za lice, masažu, tinkture, serume, kreme i slično.

- Jedni smo od rijetkih koji svoju proizvodnju temeljimo na tradiciji, a to je dobrim dijelom ručna obrada zemlje npr. kopanje, branje. Trudimo se ovom proizvodnjom imati što kvalitetniji proizvod koji će mnogim drugim osobama biti na korist i zdravlje. U naš posao ulažemo jako puno ljubavi i vjere, puno svog vremena kako bismo proizveli samo najbolje od konoplje -  tvrdi osnivač OPG-a Kalić Zvonimir koji je prije dvije godine proglašen za Najboljeg hrvatskog mladog poljoprivrednika, što je, kako kaže, bila ujedno i potvrda cijeloj obitelji da se zajedničkim radom, željom i voljom u životu može nešto postići i stvoriti. 

- Ono što me posebno veseli, što pobjedom, kao najbolji hrvatski mladi poljoprivrednik imam priliku predstaviti Hrvatsku u borbi za najboljeg EU poljoprivrednika. Želim predstaviti sebe, svoju obitelj, naš rad i trud, našu proizvodnju industrijske konoplje, ali isto tako ponijeti i djelić drugih mladih poljoprivrednika te nas predstaviti u najboljem svijetlu i plasirati visoko u njedra Europe, tamo gdje Hrvatska zaslužuje - ponosan je Kalić.

Trenutno njegov OPG radi na stvaranju vlastite poljoprivredne robne marke, brenda za koji se nada da će obići Europu i svijet te promovirati hrvatsku proizvodnju. Usto su proizveli još noviteta od konoplje, a želja im je poljoprivrednu proizvodnju povezati sa seoskim turizmom, na čemu također aktivno rade.

19. travanj 2024 03:13