Hrvatska
StoryEditor

7 ključnih vještina koje poslodavci traže od kandidata

02. Svibanj 2015.

Koje su vještine poslodavcima najbitnije priliko zapošljavanja? Postoji lista kvalifikacija koje poslodavci zahtijevaju bez obzira na ponuđenu poslovnu poziciju.

Prije svega, riječ je o mekim vještinama potrebnima da se snađete i uspijete u novom radnom okruženju. Uz to, kandidati moraju raspolagati specifičnim znanjima koja ih čine kompetentnima za obavljanje određenog posla.

Donosimo sedam vještina koje poslodavci smatraju najbitnijima prilikom zapošljavanja:

Analitičke vještine

Zaposlenici moraju raspolagati analitičkim vještinama kako bi uspjeli na radnom mjestu. Razina ovisi o ponuđenom poslu. Osim analitičkih, kandidati bi trebali prikazati sposobnost organiziranja, planiranja i odabira prioriteta.

Komunikacijske vještine

Učinkovita komunikacija, u govoru i pismu, je ključna za bilo koji posao. Zaposlenici moraju znati komunicirati s kolegama, nadređenima, klijentima, online, telefonski.

Interpersonalne vještine

Interpersonalne vještine, odnosno sposobnost rada s ljudima, su vještine koje koristite prilikom interakcije. Ponekad kandidati samo na račun toga dobiju posao. Poslodavci obično procjenjuju interpersonalne vještine kandidata tijekom intervjua, stoga je priprema za intervju ključna.

Liderstvo

Liderstvo podrazumijeva uspješno komuniciranje sa svim poslovnim akterima. Čak i ako se ne prijavljujete za menadžersku poziciju, sposobnost vođenja ljudi je bitna.

Pozitivni pristup

Stav je ponekad presudan. Poslodavci traže zaposlenike koji će ostati pozitivni čak i u stresnim situacijama. Žele zaposlenike koji su spremni učiniti sve da obave posao.

Timski rad

Poslodavci traže kandidate koji će se uspješno uklopiti u korporativnu kulturu, u što spada i timski rad. Nije im u interesu zaposliti nekoga tko će izazivati trzavice u uredu.

Tehničke vještine

Potrebne tehničke vještine ovise o poslu na koji se prijavljujete. Ipak, većina poslodavaca u oglasu za gotovo svaki posao zahtijeva minimum tehničkih vještina, u što spada i rad na računalu.

Kako biste bili sigurni da ćete se predstaviti na zanimljiv i poslodavcima privlačan način, prije razgovora za posao napravite listu vještina i kvalifikacija kojima raspolažete i koje najbolje prikazuju vaše radno iskustvo. Uključite ih u životopis i motivacijsko pismo. Razmislite o primjerima kada ste iskoristili vještine kojima raspolažete i te primjere podijelite s poslodavcima.

17. travanj 2024 20:46