1000 Najvećih
StoryEditor

A1 Hrvatska otvorio podatkovni centar vrijedan 11 milijuna eura

30. Studeni 2021.

Kako bi odgovorili na sve veću potrebu digitalizacije privatnog i javnog sektora, A1 Hrvatska uložio je 11 milijuna eura u izgradnju najmodernijeg podatkovnog centra u regiji koji je danas, nakon godinu dana gradnje, svečano otvoren.

Smješten u Nežićevoj ulici u Novom Zagrebu, podatkovni centar jedini je u Hrvatskoj iz temelja izgrađen prema Tier III kriterijima UpTime instituta, svjetskog lidera u standardizaciji performansi digitalne infrastrukture. To znači da besprekidno funkcioniraju povezanost, napajanje i hlađenje sustava. No, ono što je najvažnije, centar omogućava visoku sigurnost pohrane podataka. Opremljen sustavom za gašenje požara bez oštećenja IT opreme, interlocking vratima, kao i više od 120 nadzornih kamera. Objekt također posjeduje najviši energetski certifikat A+. Radovi u gradu ne ugrožavaju rad podatkovnog centra, a može podnijeti i potrese do magnitude 9 stupnjeva po Richteru.

Kako je na otvorenju objasnio predsjednik uprave A1 Hrvatska Jiří Dvorjančanský, u doba rada od kuće i značajnog porasta korištanja internetskih usluga poput e-commercea, sigurnost podataka nema cijenu. Rastuća potražnja za cloud uslugama i kolokacijom ohrabrila ih je na ovu investiciju, unatoč pandemiji i krizi.

image

Jiří Dvorjančanský

Otvorenju je prisustvovao i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, koji je tom prilikom naglasio da je za funkcioniranje digitaliziranog društva osim mrežne infrastrukture potrebna i druga infrastruktura poput ovakvih ‘banaka podataka’.

– Kako nas povezuju ceste i mostovi, tako nas povezuje i digitalna infrastruktura, još brže međusobno i sa svijetom. Ovakve investicije nas zaista vesele pogotovo kada se realiziraju u okvirima aktualne pandemije što nas ohrabruje za nastavak pozitivnih gospodarskih i investicijskih prilika u Hrvatskoj. Upravo je kvalitetna i nova infrastruktura važan preduvjet našeg gospodarskog i društvenog napretka, gdje osim ulaganja u izgradnju širokopojasnih mreža Vlada RH potiče uspostavu mreža velikih kapaciteta – izjavio je ministar dodajući da bez podatkovnih centara nema digitalne transformacije javnog i privatnog sektora, suvremenog poslovanja u oblaku, povezivanja i modernizacije proizvodnje te masovne primjene interneta stvari i umjetne inteligencije.

image

Oleg Butković

– Danas nam sve to ne treba samo za poslovanje, budući da danas imamo banke na dlanu, kupnju i poslovanje smo preselili na internet te učimo na daljinu. Sve te usluge, aplikacije i podatci moraju negdje biti pohranjeni na sigurno i uvijek dostupno mjesto, kao što je i ovaj podatkovni centar. Ovakva infrastruktura uz ulaganje u svjetlovnodne i 5G mreže predstavlja temelj za ubrzani razvoj gospodarstva i povećanje konkurentnosti Hrvatske u cjelini – dodao je ministar.

image

Podatkovni centar A1 Hrvatska

Antonia Kujundžić Velimirović, direktorica upravljanja mrežom i IT uslugama u A1 Hrvatska, objasnila je da je podatkovni centar opremljen vlastitom trafostanicom koja se napaja iz dvije neovisne energetske grane maksimalnog maksimalnog kapaciteta 2MW. U slučaju prekida tih energetskih grana, poteškoća u radu neće biti jer će napajanje opreme preuzeti dva diesel agregata ukupne snage 2MW te UPS sustavi.

image

Antonia Kujundžić Velimirović

– Svi naši digitalni podatci moraju biti negdje spremljeni i sigurni. Isto tako, serveri rade i kada mi spavamo, ali isto tako moraju biti sigurni i u vrijeme kada su potresi i druge havarije. Ovaj objekt sa svojim standardom i certifikatima upravo to i omogućava. Uz ovakve objekte za pohranu i obradu podataka, važno je naglasiti da je komunikacija, odnosno povezivost ono što je u srži digitalnog društva – rekao je Bernard Gršić, državni tajnik središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva.

image

Bernard Gršić

Glavni direktor za poslovne korisnike A1 Hrvatska Ivan Gabrić objasnio je zašto krenuti u biznis podatkovnih centara.

– Podatkovni centri danas su neizostavni i u budućnosti ćemo ih sve više koristiti jer druge opcije nema. Pandemija i dva potresa eksponencijalno su povećali potražnju usluga u podatkovnom centru – rekao je Gabrić dodajući da danas tvrtke u Hrvatskoj moraju donijeti stratešku odluku o pohrani podataka kod sebe ili u objektu poput ovog.

image

Ivan Gabrić

Kod izbora usluga podatkovnog centra, svoje resurse i energiju tvrtke mogu fokusirati na razvoj svog poslovanja, kako preživjeti i kako biti jači, a svi ti podatci upravo tomu i služe, zaključio je Gabrić.

A1 Hrvatska u svojem drugom podatkovnom centru pruža usluge kolokacije, Virtualne infrastrukture (Iaas), Disaster Recovery as a Service (DRaaS), Backup as a Service (BaaS) i Exoscalea uz čitav niz sigurnosnih rješenja. Sve su usluge u skladu su sa šest ISO certifikata, od kvalitete i zaštite okoliša do sigurnosti.

Dok izgradnju i opremanje centra potpisuje tvrtka Vertiv, lider u području dizajna, gradnje i upravljanja kritičnom infrastrukturom podatkovnih centara, prvi korisnik je Generali osiguranje, dio Generali Grupe i također jedan od lidera osiguranja i upravljanja imovinom.

image

Podatkovni centar A1 Hrvatska

23. travanj 2024 13:01