Hrvatska
StoryEditor

A1 pruža poduzetničkom inkubatoru u Novskoj najmoderniju optičku i 5G infrastrukturu

26. Svibanj 2021.
Mario Čelan i Jiri Dvorjancansky

Zahvaljujući A1 Hrvatska, developeri poduzetničkog inkubatora PISMO u Novskoj te polaznici programa za razvoj igara dobili su priliku raditi s najmodernijom optičkom i 5G infrastrukturom. Dio je to partnerstva A1 Hrvatska i razvojne agencije Sisačko-moslavačke županije SIMORA-e predstavljenog u srijedu u Novskoj, budućem središtu gaming industrije.

Pametna rješenja

A1 Hrvatska kroz A1 Adria Ligu i druge projekte već četiri godine podržava razvoj domaće gaming industrije u Novskoj, a ovim su im partnerstvom osigurali i tehničke preduvjete. Tako polaznici programa za razvoj igara i zaposlenici pedesetak startupova, koliko ih trenutno djeluje u Novskoj, na raspolaganju imaju najmodernije pristupne tehnologije – gigabitnu A1 optičku i indoor 5G mrežu.

image


Jiri Dvorjancansky, A1

– Na raspolaganju su im znanje i pomoć naših stručnjaka za razvoj i primjenu novih tehnologija poput 5G-a. To je tehnologija koja će biti jedan od pokretača oporavka te razvoja domaćeg gospodarstva i ubrzane digitalizacije. Pred nama su nevjerojatne mogućnosti primjene pametnih rješenja koja će imati direktan utjecaj na povećanje zaposlenosti, razvoj gospodarstva i BDP-a u Hrvatskoj – poručio je Jiří Dvorjančanský, predsjednik Uprave A1 Hrvatska, istaknuvši da je A1 poznat po razvoju novih tehnologija, ali i predanosti edukacijama i učenju.

Dodatna vrijednost lokalnoj zajednici

Koliko je tehnička podrška važna za razvoj gaming industrije objasnio je Mario Čelan, direktor SIMORA-e.

image

Mario Čelan

– Zahvaljujući gaming industriji, Europsko udruženje razvojnih agencija iz Bruxellesa nedavno je proglasilo SIMORA-u najboljom regionalnom agencijom u Europi. Također, projekt razvoja gaming industrije u Novskoj uvršten je u strateške infrastrukturne projekte unutar Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, za čiji je kampus osigurano 150 milijuna kuna. Sve to dokazuje perspektivu Novske da postane regionalni centar te industrije koja ima izniman rast i donosi dodanu vrijednost lokalnoj zajednici i Hrvatskoj. U našem inkubatoru već sad posluje pedesetak startupova i u tijeku je edukacija pete generacije polaznika programa za videoigare. Upravo su tehnička podrška i pristup najmodernijoj  optičkoj i 5G mreži, koje nam je omogućio naš tehnološki partner A1 Hrvatska, jedni od preduvjeta kako bismo razvijali digitalne proizvode za budućnost – izjavio je Čelan.

Širokopojasni pristup

image

Tomislav Makar

Tomislav Makar, glavni direktor za tehniku i informacijske tehnologije A1 Hrvatska, na pozornicu je došao s 5G baznom stanicom u ruci kako bi objasnio prednosti 5G mreže. Kako je istaknuo, cilj im je izgradnja 5G mreže kojom će se osigurati pokrivenost, vrhunske mrežne performanse i kvaliteta usluge.

- Vizija A1 je dati infrastrukturu kako bi Hrvatska mogla iskoristiti sve mogućnosti koje donosi četvrta industrijska revolucija. Naša je ambicija da Hrvatskoj pružimo najmoderniju optičku mrežu u svim gradovima. Želimo dovesti gigabitno iskustvo svuda, bilo da smo u najvećem gradu ili na najudaljenijem otoku – rekao je Makar te dodao da će 5G mreža biti puštena u rad tijekom ljeta.

Virtualni stolnoteniski meč

image

VR demo, Jiri Dvorjancansky i Roko Tošić

Vedran Škarica, osnivač i direktor Delta Realityja, prvog domaćeg studija za stvaranje sadržaja u virtualnoj stvarnosti, objasnio je da s 5G mrežom VR svijet postaje realniji i responzivniji, što omogućuje vrhunski doživljaj. Predstavio je to na projektu posebno razvijenom za ovu priliku – VR simulaciji stolnog tenisa na testnoj A1 5G mreži.

Pokazni meč u virtualnoj stvarnosti odigrali su Jiří Dvorjančanský i bivši stolnoteniski reprezentativac Roko Tošić koji je poručio da je ovo dokaz da tehnologija i sport itekako idu zajedno te se nada da će ta sinergija u virtualnoj dimenziji izazivati sve više interesa, posebno kod mladih i djece koja tek ulaze u svijet sporta.

19. travanj 2024 08:07