Hrvatska
StoryEditor

ACI u prva tri mjeseca 2021. zabilježio ukupne prihode od 33,6 milijuna kuna

30. Travanj 2021.

​Adriatic Croatia International Club za djelatnost marina d.d. (ACI), kao najveća nautička tvrtka u Hrvatskoj, ostvarila je 33 milijuna kuna poslovnih prihoda u prva tri mjeseca 2021. godine. Objavljeno nerevidirano izvješće o rezultatima poslovanja pokazuje da je u prvom kvartalu ove godine EBITDA tvrtke ACI iznosila 9,5 milijuna kuna. Istovremeno, tvrtka ACI bilježi pad poslovnih rashoda u odnosu na usporedno razdoblje, i to za 328 tisuća kuna, priopćeno je iz te tvrtke.

Slijedom ranije preuzetih obveza i investicija, ACI d.d. je u ovom izvještajnom razdoblju uložio ukupno 7,5 milijuna kuna. Značajnija ulaganja odnose se na potrebne radove u cilju podizanja standarda i kvalitete u ACI marinama.

- Budući da na poslovnu dinamiku ACI d.d. u velikoj mjeri utječe sezonalnost, prvi kvartal godine u pravilu je obilježen pripremnim aktivnostima za početak nautičke sezone. To, između ostalih, uključuje realizaciju planiranih investicija te definiranje pogodnosti i komercijalnih sadržaja namijenjenih nautičarima. Osim toga, tu je i niz operativnih aktivnosti vezanih uz produljenje koncesijskih ugovora, koji su ključni za realizaciju dugoročnih investicijskih ulaganja Društva -  poručio je predsjednik Uprave Kristijan Pavić povodom objave poslovnih rezultata ACI d.d.

Iz najveće hrvatske nautičke tvrtke poručuju da su u narednom poslovnom razdoblju fokusirani na produljenje rokova trajanja koncesija i realizaciju započetih investicija, s obzirom da to ima itekako utjecaja na daljnje uspješno poslovanje tvrtke.

- U prvom kvartalu ove godine bilježimo 15% od ukupno planiranih poslovnih prihoda. Poštujući sva ograničenja priprema za ljetnu sezonu i dolazak gostiju u većem broju, dio planiranih investicija smo privremeno odgodili. Na daljnje strateške investicije i poslovanje Društva značajno će utjecati i odluka o rješavanju pitanja produljenja koncesija, koje je ključno jer većina ugovora ističe 2030. godine - smatra Pavić.

Podsjetimo, ACI d.d. je u poslovnoj 2020. zabilježio ukupan prihod od 185,5 milijuna kuna, što je više nego zadovoljavajući poslovni rezultat, s obzirom da je ta godina bila izazovna za sve poslovne subjekte u Hrvatskoj, osobito za one u turističkom sektoru. Usprkos svim izazovima pandemije, ACI je u protekloj godini očuvao radna mjesta, bez potrebe za zadiranjem u plaće i materijalna prava zaposlenika, pomogao 200-tinjak poslovnih partnera i im tako omogućio kontinuitet poslovanja te nastavio s praksom društveno odgovornog poslovanja.

Inače, ACI d.d. je tvrtka nositelj nautičkog turizma u Hrvatskoj, koji generira čak 1,5 milijardu EUR prihoda domaćeg turističkog sektora. Tvrtka upravlja s 22 marine diljem Jadrana i preko 5.800 vezova te je odličan primjer razvoja turističke ponude i nautičkih sadržaja u Lijepoj našoj. Tijekom 2021. tvrtka planira kapitalna ulaganja u iznosu 88 milijuna kuna. Neke od aktivnih investicija do početka nautičke sezone odnose se na rekonstrukciju lukobrana u ACI marini Korčula, zatim radove u ACI marini Vodice te izvođenje kompletne rekonstrukcije sidrenih sustava u ACI marini Trogir.

14. travanj 2024 18:47