Hrvatska
StoryEditor

AD Plastik najbolji je veliki, a Infobip najbolji srednji hrvatski izvoznik u 2019. godini

08. Rujan 2020.
Marinko Došenfoto Dražen Lapić

Solinski AD Plastik dobitnik je nagrade Zlatni ključ za najboljega velikog izvoznika u 2019. godini, Infobip je najbolji srednje veliki izvoznik, a Jadran-una u kategoriji male i mikro tvrtke, objavljeno je u utorak na 15. konvenciji Hrvatskih izvoznika.

Na konvenciji je premijer Andrej Plenković istaknuo da robni izvoz kontinuirano raste zadnjih deset godina pa je njegov udio u BDP-u sa 16,7 narastao na 28,5 posto te je na tome čestitao izvoznicima.

O značaju izvoznika kazao je, govori i činjenica da je prihode na inozemnom tržištu, odnosno izvozu, ostvarilo samo 15 posto poduzeća u Hrvatskoj koja, međutim, zapošljavaju 51 posto ukupno zaposlenih, više od 60 posto ulaganja plasiraju u istraživanje i razvoj, ostvaruju tri četvrtine cjelokupne dobiti te gotovo četiri petine svih ulaganja u istraživanje i razvoj u Hrvatskoj.

Govoreći o poticanju izvozno orijentirane industrije, rekao je da se tu prvenstveno misli na reindustrijalizaciju i snažnu podršku poduzetništvu u primjeni pametnih i čistih tehnologija, veću zastupljenost energije iz obnovljivih izvora te digitalnu transformaciju.

To je put k povećanju konkurentnosti, kazao je te dodao kako će vladin fokus biti na razvoju sektora s velikim potencijalom rasta kao što su informacijsko-komunikacijske tehnologije, farmaceutika, biotehnologija, čiste tehnologije poput "solara" i vodika te nove tehnologije poput 3D printa, nanatehnologije i robotike.

Ponovio je kako će se nastaviti ulaganja u obrazovanje, željeznicu, širokopojasnu infrastrukturu za pristup brzom internetu itd.

- Naša ambicija je stvoriti novih 100 tisuća radnih mjesta u četiri godine, tj. do kraja mandata -  kazao je Plenković.

Ključnim je izdvojio i dva cilja koja su bitna za izvoznike - uvođenje eura i ulazak u schengenski prostor.

Osvrnuo  se i na Vladine mjere pomoći gospodarstvu uslijed poteškoća uzrokovanih korona krizom.

- Djelovali smo brzo i tako sačuvali radna mjesta i omogućili gospodarstvu i poduzetnicima da premoste okolnost za koju nisu bili krivi i prebrode mjesece koje bi bez tih mjera bilo teško prebroditi - dodao je Plenković.

Odluka koju smo najavili, a Upravno vijeće HZZ-a jučer provelo je odluka predvidljivosti, poruka svima onima kojima je još uvijek potrebna ispružena ruka da znaju kako se pozicionirati sljedeća četiri mjeseca, rekao je.

Riječ je o odluci HZZ-a o primjeni potpora za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenim koronavirusom i potpora za mikropoduzetnike, koje se nastavljaju se i u razdoblju od rujna do prosinca ove godine.

Bago: Izvoznici su najbolje što Hrvatska ima

Predsjednik Hrvatskih izvoznika Darinko Bago pohvalio je Vladu za nošenje s krizom jer korona je, kako je kazao, istinski temeljna promjena svih uhodanih mehanizama.

Vladu je prije svega pohvalio za socijalnu osjetljivost i borbu za radna mjesta te za ono što je napravljeno za turizam.

Istaknuo je da izvoznici čine 15 posto poduzeća u Hrvatskoj, ali zapošljavaju 51 posto svih zaposlenih u industriji, osiguravaju 62 posto svih investicija 66 posto ukupnog prihoda.

- Izvoznici su najbolje što Hrvatska ima, oni su zapravo kralješnica hrvatskog gospodarstva - kazao je Bago. 

Od Vlade očekuju, kako je rekao, da bude i dalje socijalno osjetljiva ali i da se intenzivira lokalizacija i regionalizacija.

Za izvoznike bi bilo dobro da se radi na regionalizaciji, lokalizaciji i na tome da mi kao poslovni ljudi možemo napraviti testove bilo gdje u Hrvatskoj po skraćenoj proceduri, pa možda čak i po nekoj drugoj cijeni, zaključio je Bago.

17. travanj 2024 20:29