12. srpanj 2020.

ADRIS GRUPA Nema dividende, ulaganja u digitalizaciju

Ante Vlahović   
piše Matilda Bačelić
matilda.bacelic@lider.media
piše Matilda Bačelić [email protected]

Na sjednici Glavne skupštine Adris grupe dioničarima se obratio Ante Vlahović, predsjednik Nadzornog odbora i najveći dioničar, koji je istaknuo da je 2019. ostvaren jedan od najboljih rezultata u proteklih desetak godina. Zabilježen je rast prihoda od šest posto, na 5,4 milijardi kuna, a konsolidirana neto dobit iznosi 506 milijuna kuna, što je 13-postotni rast. Zaduženost Grupe je niska i, ističe Vlahović, kompanija gotovo nema duga. Unatoč tome zbog koronakrize predlaže se neisplata dividende kako bi se 'dugoročno sačuvao Adris'. Obraćajući se okupljenim dioničarima, mr. sc. Ante Vlahović, podsjetio je što je Adris i što je u temelju njegova uspjeha.

„Adris je tvrtka za ulaganje i upravljanje, naglašene društvene odgovornosti. Cilj nam je dugoročno stvaranje vrijednosti, kreiranje novih radnih mjesta i koristi za dioničare i zajednicu u kojoj djelujemo. U zadnjih petnaestak godina, kompanija je prošla proces potpune transformacije i restrukturiranja pa Adris danas upravlja uravnoteženim portfeljem održivih poslova. Adris ima dobre tvrtke u dobrim industrijama a naš je kapital dobro razmješten!“, rekao je Vlahović. Rezultat je to, kako je istaknuo Vlahović, ulagačkih kriterija koje Adris propituje prije ulaska u neki posao, vodeći pri tome računa o njihovoj dugoročnoj održivosti.

Uz rastuću potražnju, ključni kriteriji su internacionalizacija poslovanja, premiumizacija proizvoda i usluga kao i prostor za daljnju konsolidaciju na regionalnim tržištima te dostizanje ekonomije razmjera. Kako je rekao, uz strateško promišljanje portfelja, Adris drži visoku razinu produktivnosti i nastoji biti različit u odnosu na konkurenciju. Prepoznat je i po svom doprinosu zajednici, ponajprije kroz Zakladu Adris

– Ključno je sačuvati likvidnost i investicijski potencijal te prilagoditi Adris novim okolnostima – istaknuo je Vlahović.
Marko Remenar, koji obnaša funkciju predsjednika Uprave od 1. siječnja ove godine, naglasio je pak da 'nastavljaju razvojne cikluse svih svojih kompanija'.

– Poseban je naglasak na digitalizaciji poslovanja koji će nam omogućiti ulazak u nove segmente i područja rasta, prije svega u turizmu i osiguranju. Ukupni iznos koji investiramo u digitalizaciju veći je od dvjesto milijuna kuna – rekao je Remenar.Poslovična nezaduženost i snažna financijska pozicija, ističe nadalje Vlahović, omogućili su neovisnost u vođenju poslovne politike. U razdoblju od 2005. do 2019. godine investirano je više od 10 milijardi kuna u rast i razvoj poslova. Od toga gotovo šest milijardi kuna u turizam.

U Croatia osiguranju zadržana je liderska pozicija uz povećanu efikasnost poslovanja. Posljedično, ostvarena je rast neto dobiti za tri puta u četiri godine. Cromaris je od malog obrta pretvoren u respektabilnu tvrtku, šestu u svijetu u proizvodnji orade i brancina koja je narasla devet puta ili prosječno 22 posto godišnje. Danas prihodi sa stranih tržišta čine 80 posto ukupnih prihoda Cromarisa s trendom daljnjeg rasta. Glavna konkurentna prednost su i proizvodi dodane vrijednosti koji, od početnih tri posto, danas iznose 44 posto ili 15-ak puta više. Lideri smo u luksuznom turizmu u Hrvatskoj, nastavlja Vlahović, naglasivši kako je u turizam od 2005. uloženo gotovo šest milijardi kuna, uključujući akviziciju HUP-a i dubrovačkog Hiltona. Promijenjena je struktura ponude, 84 posto hotela danas je na razini 4* i 5*, što je pet puta više nego na početku investicijskog ciklusa. Prihodi su povećani četiri puta, a operativna dobit šest puta.

Čak 95 posto prihoda ostvaruje se na inozemnim tržištima. Adris je tijekom tog razdoblja vodio uravnoteženu dividendnu politiku koja omogućava daljnji rast i razvoj tvrtke. Ukupan prosječan godišnji prinos na dionicu, koji uključuje rast cijene dionice i dividendu, iznosio je u razdoblju od 1994. do 2019. 25,8 posto za dionicu s pravom glasa, a 25,6 posto za povlaštenu dionicu. Ukoliko se uzme u obzir, kako je rekao, i težak početak 2020. godine, tada je ukupan prosječni godišnji prinos za povlaštenu dionicu 25 posto, a za dionicu s pravom glasa 25,1 posto.