Hrvatska
StoryEditor

Afera Janaf: Među svjedocima bit će i Jakov Kitarović

22. Rujan 2020.
Ilustracija

Dvadesetak ljudi snimljeno je kako slavi Martinje sa šefom Janafa na dan primopredaje mita, među njima i suprug bivše predsjednice Jakov Kitarović, piše u utorak Jutarnji list.

Istoga dana kada je poduzetnik Krešo Petek navodno donio 1,96 milijuna kuna mita direktoru Janafa Draganu Kovačeviću, policijska tajna pratnja koja ih je nadzirala snimila je kako iz prostorija u Slovenskoj 9, iz famoznoga 'Kluba', izlazi suprug tada aktualne predsjednice države Kolinde Grabar-Kitarović, Jakov.

Osim Jakova Kitarovića snimljeno je toga dana još 20-ak osoba koje su dolazile i odlazile iz Kluba, a uglavnom se radi o privatnim poduzetnicima među kojima je i Tonica Rajh, Janafov kooperant. No osim njih toga dana na ulazu u Klub tajno je snimljen i upravitelj kaznionice u Turopolju, Anđelko Nikolić, te bivši saborski zastupnik HNS-a i bivši Kovačevićev suradnik iz Janafa Jakša Marasović.

Prema optužbama protiv Peteka i Kovačevića, 11. studenoga 2019. izvršena je primopredaja mita Kovačeviću kako bi on pogodovao Peteku pri dobivanju poslova za Janaf, a radilo se o poslovima modernizacije sustava gašenja i hlađenja spremnika na terminalu u Omišlju te i proširenje sustava mjernih stanica u Omišlju, Virju, Sisku i Sotinu.

Policija je tada, u studenome 2019., Peteka već dva mjeseca držala pod tajnim mjerama - snimali su njegove telefonske razgovore te videokamerom tajno snimali njegovo kretanje, a pod istim mjerama bio je i Kovačević te dvojica njegovih najbližih suradnika, šef sigurnosti Janafa Vlado Zorić te šef Odjela za prijevoz nafte Damir Vrbanc, donosi Jutarnji list.

Jednomjesečni pritvor desetorici iz afere Janaf

Podsjetimo, u petak je sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda odredio je jednomjesečni istražni zatvor desetorici osumnjičenika u aferi Janaf zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke. Prijedlog tužiteljstva da se istražni zatvor odredi i zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela sudac istrage je odbio, doznaje se iz izvora bliskih istrazi. Jedna osumnjičena osoba nakon ispitivanja u četvrtak navečer puštena je da se brani sa slobode.

Uz direktora Janafa, za kojega mediji tvrde da je bio obaviješten o uhićenju, istragom je obuhvaćen prvookrivljeni Krešo Petek, osnivač i stvarni voditelj poslovanja tvrtke Elektrocentar Petek koji je šefu Janafa i gradonačelnicima navodno davao mito kako bi raznim malverzacijama osigurali da njegova tvrtka dobije milijunske poslove.

Uz glavne aktere te korupcijske afere još se sumnjiče Vlado Zorić, Damir Vrbanc, Vatroslav Sablić, Vinko Grgić, Iva Šuler, Zvonko Maras, Tomislav Jelisavac, Mirjana Prodan, Katarina Gašparac i Ljubomir Perušić.

Uskok je u četvrtak navečer izvijestio da je istragu pokrenuo protiv 11 osoba koje tereti za trgovanje utjecajem, davanje mita, nezakonito pogodovanje zlouporabe položaja i ovlasti te pomaganja u tim nedjelima.

Uskok je istragu u aferi Janaf u petak proširio na HDZ-ovog gradonačelnika Velike Gorice Dražena Barišića i SDP-ovog gradonačelnika Nove Gradiške Vinka Grgića nakon što im je Sabor ukinuo imunitet s obzirom da su obojica i saborski zastupnici. 

Grgić je oko 15 sati uhićen u Novoj Gradiški, a nakon pretresa doma i drugih prostorija prenoćiti će u sjedište policijskog ureda za subijanje korupcije i organiziranog kirminaliteta (PNUSKOK) na zagrebačkim Oranicama.

Njegov suosumnjičenik Barišić, uhićen je ranije u petak kada je sam, nakon odluke o skidanju zastupničkog imuniteta, došao u sjedište PNUSKOK-a.

Tužiteljstvo će za Barišića i Grgića također tražiti istražni zatvor zbog mogućeg utjecaja na svjedoke i opasnosti od ponavljanja kaznenog djela. Sudac istrage odlučivat će o pritvoru za Barišića i Grgića u subotu ujutro, doznaje se iz izvora bliskih istrazi.

Dražen Barišić dao ostavku na dužnost predsjednika ŽO HDZ-a Zagrebačke županije

Dražen Barišić dao je ostavku na dužnost predsjednika Županijske organizacije HDZ-a Zagrebačke županije, izvijestili su u ponedjeljak iz HDZ-a. Iz HDZ-a su podsjetili kako je Barišić svoj saborski mandat stavio u mirovanje te da je povjerio obavljanje poslova iz djelokruga gradonačelnika Velike Gorice svom zamjeniku.

Budući da je podnio ostavku na dužnost predsjednika Županijske organizacije HDZ-a Zagrebačke županije, Županijski odbor će, kao nadležno tijelo, iz svojih redova izabrati vršitelja dužnosti predsjednika do izbora novog vodstva Županijske organizacije, stoji u priopćenju.

Vlada će predložiti o.d. predsjednika Uprave Janafa

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić izjavio je u ponedjeljak da će u idućim danima Vlada predložiti Nadzornom odboru Janafa osobu koja će obnašati dužnost predsjednika Uprave tog trgovačkog društva do izbora novog putem javnog natječaja. 

- O tome će biti riječi u idućim danima s obzirom na činjenicu da je Kovačević pod istragom, odnosno u istražnom zatvoru na mjesec dana, a s druge strane, statut trgovačkog društva Janafa d.d. onemogućava da bilo tko alternativno predstavlja društvo - rekao je Ćorić.

24. travanj 2024 11:46