Hrvatska
StoryEditor

Afera Softver: Uhićena Gabrijela Žalac, Tomislav Petric i još dvije osobe

10. Studeni 2021.

U akciji Ureda europskog javnog tužitelja u RH policija je danas zbog afere Softver uhitila bivšu ministricu regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijelu Žalac, ravnatelja Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU Tomislava Petrica te još dvije osobe.

Ured europskog javnog tužitelja na svojim stranicama objavio je informaciju o provedenim uhićenjima. 

- Ured europskog javnog tužitelja u suradnji s hrvatskim Policijskim nacionalnim uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta provodi hitne dokazne radnje danas, 10. studenoga 2021. godine, u Hrvatskoj. Navedene radnje odnose se na četiri osobe za koje se sumnja da su počinile kaznena djela u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova EU te u Središnjoj agenciji za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU (SAFU), vezano uz postupke javne nabave informatičkog sustava. Ured europskog javnog tužitelja nakon ispitivanja osumnjičenika donijet će odluku o daljnjem postupanju u predmetnom slučaju, o čemu će pravodobno obavijestiti javnost. Do tada neće biti objavljivane nikakve dodatne pojedinosti -  naveli su na svojim stranicama.

Tijekom obnašanja funkcije ministrica Žalac bila je u središtu nekoliko skandala od kojih su posebno poznati slučajevi nabave skupocjenog Mercedesa te nesreća kada je svojim automobilom udarila djevojčicu na ulici nakon čega je pobjegla s mjesta nesreće. Tada se doznalo i da joj je bila istekla vozačka dozvola.

Također, tu se naredalo i još afera poput ove nazvane Softver, kao i drugih pogodovanja. Što se tiče afere Softver radilo se o sumnjivom poslu izrade softvera teškog oko 13 milijuna kuna, koji je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije u vrijeme dok mu je na čelu bila Gabrijela Žalac dodijelilo tvrtki Ampelos. Inače, softver je kako su vještaci rekli bio vrijedan svega 2,2 milijuna kuna, što je otkrio Telegram.

Sve to vrijeme Žalac je imala podršku premijera koji je i danas nakon uhićenja rekao da ga je ta vijest iznenadila te da 'postoji presumpcija nevinosti'.

Također, treba dodati da je USKOK, što se tiče afere Softver zaključio da je sve u redu, što znači da nije reagirao Ured europskog javnog tužitelja do ovih uhićenja ne bi ni došlo.

20. travanj 2024 09:29