Hrvatska
StoryEditor

Agencijsko bilo: Hoće li marketing pasti ili se raspasti, kako ne profućkati etiku u recesiji, koje su najveće oglasne agencije...

24. Rujan 2020.

Evo trača odmah na početku: stigla je jesen pa se treba pripremiti za… (novu školsku godinu, radne pobjede, pripremu zimnice, promjenu guma na automobilima…). Eto još jednog: stigla je kriza pa valja… (racionalizirati poslovanje, poboljšati iskustva, povezivati brendove i korisnike, ulagati u…). Doduše, uopće nije riječ o nekim uzbudljivim tračevima, kamoli šokantnim (mis/dez)informacijama, nego navlakuši: pukom pokušaju popunjavanja praznog prostora i prodaje sadržaja stilskim figurama često viđenim na početku raznoraznih izvještaja, priopćenja i reportaža u ovom desetljeću. E, pa stiglo je vrijeme za demistifikaciju i pravo tračanje... Kojim se svim marketinškim trikovima pokušava namamiti klijenta saznajte u Liderovom prilogu Agencijsko bilo!

Recesija prije jedanaest godina, ali i neki domaći događaji, primjerice pad Agrokora, te globalni trendovi poput digitalizacije potpuno su transformirali tržište oglašavanja. Promijenile su se pozicije, neki jaki igrači stavili su ključ u bravu... I COVID-19 ostavit će traga, ali čini se domaće agencije sada imaju poneki trik u rukavu. Koji - saznala je Sandra Babić.

Intenzivna komunikacija, neizvjesnost, digitalizacija, agilnost. To su, prema mišljenju vodećih marketinških stručnjaka u Hrvatskoj, ključni faktori koji su obilježili tržište oglašavanja u 2020. S obzirom na šok na početku širenja pandemije koronavirusa činilo se da će se marketinško tržište raspasti. Međutim, sada, sa šestomjesečnim odmakom, čini se da će samo pasti. Koje su dobre vijesti saznajte u priči Željke Laslavić.

Pandemija koronavirusa, riječi s kojom počinje više-manje svaki članak posljednjih osam mjeseci, dovela je do mnogih promjena, zvuči kraj svake rečenice s takvim početkom. Kako je ljudima oduzeta, pa onda ograničena, jedna od osnovnih značajki ljudskosti, neposredan fizički kontakt, cijeli niz interakcija i modela poslovanja morao se promijeniti, stvorivši tako i nešto što se zove figitalno iskustvo. Iako zvuči seksi i novo, šefica digitalnog u McCannu Zagreb Martina Jelić objašnjava da to i nije slučaj. Piše Vanja Figenwald.

Fokusiramo li se samo na teorije zavjere, a to se čini vrlo modernim, pa čak i poželjnim u vremenima kojima svjedočimo, možemo bez imalo grižnje savjesti reći kako su etika i marketing dva pojma koja međusobno nemaju nikakve veze. X, Y, Z i kusur razloge da se ne profućka etika u recesiji otkrila je Ksenija Puškarić.

20. travanj 2024 00:00