Hrvatska
StoryEditor

Europska komisija tužila Astra Zenecu, kompanija najavila da će se snažno braniti

26. Travanj 2021.
foto Ratko Mavar

Europska komisija je pokrenula tužbu protiv britansko-švedske farmaceutske tvrtke AstraZeneca zbog neispunjavanja obveze o isporuci dogovorenih doza cjepiva protiv covida-19, izjavio je glasnogovornik Komisije Stefan De Keersmaecker.

“Odredbe ugovora nisu poštovane i tvrtka nije bila u stanju provesti vjerodostojnu strategiju kako bi osigurala pravodobnu isporuku”, rekao je Keersmaecker.

Dodao je da je Komisija podnijela tužbu u petak u ime svih 27 članica EU-a, koje su jednoglasno dale potporu za taj potez.

AstraZeneca je višestruko podbacila u isporuci cjepiva Europskoj uniji. Prema ugovoru, u prvom tromjesečju trebala je isporučiti 120 milijuna doza, a isporučila je samo oko 30 milijuna. U drugom tromjesečju trebala je isporučiti 180 milijuna, a prema zadnjim najavama isporučiti će samo 70 milijuna doza.

"AstraZeneca je u potpunosti poštivala ugovor s Europskom komisijom i snažno će se braniti na sudu", rekao je proizvođač lijekova. "Vjerujemo da je bilo koji sudski proces bez osnove i pozdravljamo ovu priliku da što prije riješimo taj spor." 

Osim spora oko isporuka, Astra Zeneca ima problem i s kontroverzama oko navodnih nuspojava zgrušavanja zbog čega su neke članice EU-a ograničile njegovu upotrebu na određene dobne skupine. Europska agencija za lijekove priopćila je prošlog tjedna da, iako koristi od cjepiva premašuju rizike, ravnoteža snažno ovisi i o dobi i o količini virusa koji cirkulira u populaciji.

U svojoj izjavi od ponedjeljka, Astra Zeneca je rekla da će isporučiti gotovo 50 milijuna doza europskim zemljama do kraja travnja, u skladu s sa svojim najavama, prenosi Bloomberg. EU je priopćila da su ove isporuke niže od onoga što je dogovoreno u ugovoru s kompanijom i istaknula da će blokirati sve zahtjeve za izvoz iz postrojenja Astra Zenece u Europi dok proizvođač lijekova ne ispuni svoje obveze. "Neki uvjeti ugovora nisu poštovani", rekao je De Keersmaecker novinarima u Bruxellesu.

 

17. travanj 2024 09:08