Hrvatska
StoryEditor

Alan Sumina i dalje je direktor Nanobita, ali je osnovao i novu tvrtku za ulaganje

30. Studeni 2021.
Alan Sumina

Prije godinu dana Nanobit, najuspješnija hrvatska tvrtka u sektoru računalnih igara, prodana je švedskoj Stillfront grupi za milijardu kuna. Stillfront je platio sto milijuna dolara za 78 posto dionica, a do kraja iduće godine kupit će i ostale dionice koje će, prema već objavljenim vijestima, platiti 48 milijuna dolara. 

No na upit što se događa s Nanobitom i kakvi su poslovni planovi, nismo dobili odgovor. Nanobit je u 2020. ostvario prihod veći od 444 milijuna kuna što je 246 milijuna kuna više nego u 2019. , a neto dobit iznosila je 67 milijuna kuna. Alan Sumina i dalje je direktor Nanobita, no ove je godine otvorio tvrtku Trimeta ulaganja.

 Nanobit su prije trinaest godina osnovali Alan Sumina i Zoran Vučinić a prvi proizvod bio im je mobilna aplikacija Tap&Track za mjerenje dnevnog unosa kalorija i mršavljenje. Nakon zarađenog prvoga milijuna dolara, Sumina i Vučinić okrenuli su se proizvodnji mobilnih igara, najisplativijoj niši u industriji računalnih igara, i ta je njihova odluka bila presudna za rast Nanobita koji sav prihod ostvaruje na inozemnom tržištu. Nanobit je bio jedina hrvatska tvtka koja je 2017. bila na popisu najbrže rastućih tvrtki Financial Timesa, a iste godine našla se i na popisu najbrže rastućih tehnoloških tvrtki Technology Fast 500 Europe (EMEA).

25. travanj 2024 06:59