Hrvatska
StoryEditor

Aladrović: Ne predlažemo smanjenje plaća već suspenziju dogovorenog rasta

06. Svibanj 2020.
Josip Aladrovićfoto Dražen Lapić
Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović izjavio je u srijedu nakon sastanka sa sindikatima javnih i državnih službi da Vlada ne predlaže smanjenje plaća već da se zbog neizvjesne ekonomske situacije suspendira dogovoreni rast plaća dva puta po dva posto do kraja godine.

Aladrović je nakon sastanka s predstavnicima sindikata javnih i državnih službi u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava u izjavi novinarima naglasio da prijedlog Vlade ne sadrži smanjenje plaća.

- Međutim, očekivana povećanja plaća, koja smo dogovarali u trenutku kada nismo mogli predvidjeti krizu prouzročenu pandemijom, stavili smo do 31. prosinca u suspenziju. Predlažemo da se odustane od najavljenog povećanja osnovice dva puta po dva posto, uz pripadajuća materijalna prava, dakle božićnice, regres i jubilarne nagrade - kazao je Aladrović.

 

Pojasnio je da bi fiskalni učinci tog koraka doveli do uštede od preko milijardu kuna, a s obzirom na ekonomsku situaciju svi se mogu složiti kako su ekonomski pokazatelji i projekcije pada PDV-a takvi da se moraju raditi uštede.

Vlada je zbog toga sindikatima u pregovorima ponudila da odustanu od ranije ugovorenih prava, ali oni su to odbili.

- Nismo naišli na razumijevanje situacije, nastavit ćemo pregovore u kontekstu toga da će se ipak shvatiti težina situacije i da ono što smo ponudili ne podrazumijeva smanjenje plaća već isključenje povećanja plaća - rekao je Aladrović .

Na opasku novinara da tu milijardu uštede naspram državnom zaduženju sindikati ocjenjuju besmislenom, Aladrović je odgovorio kako najbolji uvid u situaciju ima ministar financija.

- Činjenica je da je predviđeni deficit 25 milijardi kuna, a pad BDP-a 9,4 posto. Već smo imali preraspodjelu proračuna, gdje svi resori traže uštede. Do sada nismo ulazili u uštede u materijalnim pravima, ali u idućem periodu to će biti nužno kako bi ustabilili javne financije - poručio je.

24. travanj 2024 02:10