Hrvatska
StoryEditor

Alu-Kon spreman staviti svoj aluminijsko-stakleni pečat na energetske obnove i europsko tržište

15. Travanj 2021.
Ivan Špoljarec i suradnicifoto Dražen Lapić

Obiteljska tvrtka Alu-Kon iz Goričice nadomak Svetog Ivana Zeline već trideset godina mijenja vizure hrvatskih gradova, a neki od njihovih projekata veoma su prepoznatljive građevine kao što su Avenue Mall, zagrebačka Arena, Hotel Antunović i Green Gold. U posljednje dvije godine stavili su svoj aluminijsko-stakleni pečat na najsuvremenija hrvatska zdanja, ali i sudjelovali u preobrazbi već postojećih građevina višestruko poboljšavajući svojstva njihove energetske učinkovitosti. Iza te tvrtke danas stoje Ana i Ivan Špoljarec. Oni su bratskom složnošću prije dvije godine preuzeli biznis koji je njihov otac Andrija Špoljarec pokrenuo 1991. godine. Otkad je na čelu nova generacija zaredali su se veliki projekti, a puno se radilo i na unapređenju poslovanja i proizvodnje. Požurili smo saznati kako su uspjeli i što smjeraju u budućnosti s obzirom na to da se već godinama o smjeni generacija u obiteljskim tvrtkama govori kao o bolnoj temi jer nije uvijek lagan zadatak pronaći nasljednike, a vlasnici tih tvrtki utemeljenih devedesetih spremni su za umirovljenje. To je golemi problem uzme li se u obzir da je udio takvih tvrtki u strukturi hrvatskog gospodarstva viši od 30 posto. Međutim, dvojac Špoljarec zorno pokazuje da nije riječ samo o problemu, već i o velikoj prilici za hrvatsko gospodarstvo.

Tvrtka na prekretnici

Alu-Kon, koji se tijekom duge vladavine Andrije Špoljareca etablirao kao jedna od vodećih hrvatskih tvrtki za aluminijsko-staklene fasade te fotonaponske, prozorske i vratne sustave, u veljači 2019. godine našao se na prekretnici. 

- Naš otac se krajem 2018. jako razbolio, sestra i ja počeli smo intenzivnije učiti o svim segmentima poslovanja. Kad je otac preminuo, morali smo preuzeti firmu jer su se projekti morali nastaviti - prisjeća se mladi direktor Alu-Kona Ivan Špoljarec, koji je još kao student strojarstva u očevu pogonu počeo učiti o izradi, profilima i sustavima koji se ugrađuju. Njegova sestra Ana, diplomirana ekonomistica, također je za vrijeme studija počela raditi s ocem i od njega godinama upijala znanja o menadžmentu, najprije kao tajnica, a potom u međunarodnoj nabavi te kao voditeljica izdvojenog pogona. Stoga su u trenu kada je bilo nužno uzeti biznis u svoje ruke taj prijelaz lakše podnijeli, što pokazuju njihova dostignuća u protekle dvije godine.

U tom su periodu pokrenuli postepenu digitalizaciju poslovanja i dijelova postrojenja, modernizirali proizvodnju, nabavili nove strojeve i vozila. Uvidjevši da im je projektno-tehnička priprema često usko grlo i razlog kašnjenja, zaposlili su četiri dodatna inženjera. - Ulagali smo pet posto godišnjeg prihoda u modernizaciju, prosječne bruto plaće su porasle u zadnje dvije godine za 25 i više posto, uložili smo u edukaciju zaposlenika i zaštitu na radu. Planiramo s takvim ulaganjima nastaviti sukladno mogućnostima i ostvarenim prihodima -  obrazlaže direktorica Alu-Kona dodajući da su modernizacijom povećali kvalitetu i kontrolu kvalitete proizvoda, brzinu izvođenja radova te postprodajnu podršku.

image
- Cijenimo inovacije, ponosimo se statusom pionira što se tiče našeg segmenta industrije. Izveli smo nekoliko projekata kakve dotad naša zemlja nije vidjela - kaže Ivan Špoljarec, direktor Alu-Kona.
foto Dražen Lapić

Veliki projekti se nižu

Dobrobiti tih poboljšanja posebno su do izražaja došle u pripremi, proizvodnji i montaži u projektima koje su sami započeli i dovršili, a njih ima podosta. Zaslužni su tako za ventiliranu fasadu od aluminijsko-kompozitnih ploča na Regionalnom centru za razvoj poduzetničkih kompetencija za zemlje jugoistočne Europe SEECEL na zagrebačkoj Kajzerici te za inovativnu staklenu fasadu s integriranim fotonaponskim ćelijama na novom studentskom kampusu u Osijeku.

image
SEECEL

Iako je uzbuđenje oko osječkog kampusa veliko jer je to prvi takav projekt u regiji, u Alu-Konu su zadovoljni i stoga što su dovršili započete projekte poput fasade na VMD-ovom Poslovnom centru Zaprudski otok i staklenog prizemlja njihovog Stambeno-poslovnog centra Maksimir, gdje su, kako kažu, dobili priliku bolje organizirati postprodajnu podršku, te brzinu i kvalitetu reakcije na reklamacije. Ponosni su i na druge projekte.

- Izdvojio bih projekt Eurospin Branimirova jer je to bio prvi naš projekt gdje su se osjetile sve promjene koje smo unijeli u tvrtki. Kvaliteta proizvoda je bila na takvoj razini da nije bilo nikakvih reklamacija nakon ugradnje. Svi sustavi funkcioniraju odlično i nije bilo kašnjenja pri izvedbi, inače to u građevini nije uvijek tako - iskren je Ivan, a Ana otkriva da trenutno rade i na Eurospinu u Vrbovcu te da se nadaju nastavku te suradnje.

image
Eurospin Zagreb

Doznajemo i da su u tijeku pripreme za dva nova velika projekta koja će kroz nekoliko mjeseci krenuti s realizacijom. Alu-Kon je zadužen za staklenu fasadu u prizemlju i ventiliranu fasadu od aluminijskih kompozitinih ploča na svih pet katova poslovno-stambene zgrade u zagrebačkoj Hondlovoj ulici, a staklenom površinom će pokriti i bazen u sklopu rovinjske Specijalne bolnice za ortopediju i rehabilitaciju. Očekuju i skori nastavak radova na edukativno-prezentacijskom centru Natura SMŽ u Petrinji gdje postavljaju samostalnu aluminijsku stolariju, no radovi su trenutno obustavljeni zbog potresa.

Otvorenost za zelene suradnje

Iz te nam tvrtke kažu kako su otvoreni za poslove obnove javnih i privatnih ustanova te da su po potrebi u mogućnosti odgovoriti na zahtjeve. Nove prilike na tržištu otvara im i imperativ održivosti te energetske učinkovitosti koji promovira Europski zeleni plan. Hrvatska će, kao i ostale države članice EU, 30 posto europske proračunske omotnice 'teške' 12,7 milijardi eura morati usmjeriti na dostizanje klimatskih ciljeva, a to je tek dio izdašnih europskih sredstava koji će u tu svrhu biti na raspolaganju tijekom idućih sedam godina.

Direktor Alu-Kona pojašnjava kako je njegova tvrtka idealan partner u provođenju projekata energetske učinkovitosti s kojima dosad već imaju iskustva.

- Nije tajna da zidovi i fasade s boljim izolacijskim svojstvima štite od gubitka energije, manja je potrošnja, a time i zagađivanje okoliša. Imamo nove proizvode, nove sustave fasada i načine rada koji značajno smanjuju koeficijente prolaska topline. Danas možete napraviti staklenu poslovnu zgradu s vrlo dobrim energetskim svojstvima i dobiti A++ certifikat energetske učinkovitosti. Renovacijom fasada ili staklenih objekata koji su rađeni prije desetak i više godina možete smanjiti koeficijent toplinske provodljivosti i količinu energije koju trošite te smanjiti račune za struju i grijanje. Dodatan plus je i što su dostupne subvencije za takve projekte - u jednom dahu priča Ivan.

Najrecentniji projekt povećanja energetske učinkovitosti obnovom fasade odradili su na dijelu ureda i pogona na HEP-ovoj termoelektrani-toplani na Savici koja je nedavno dobila odobrenje i za obnovu drugog dijela pogona, a u Alu-Konu se nadaju ponovnoj suradnji. 

- Tu smo već iskusni. Priča s povećanjem energetske učinkovitosti je direktno vezana uz prozore, vrata i fasade. Aluminij ima odlična svojstva toplinske i zvučne izolacije, a iz godine u godinu svaki novi profil ima sve bolja i bolja svojstva. Što je noviji proizvod, veća je mogućnost ušteda - naglašava Ana.

Fotonaponske ćelije i izvozne ambicije

Jedan od takvih proizvoda koji uspješno integriraju u svoje fasade su i fotonaponske ćelije, tehnologija koja je u Europi dobila zamah, a Alu-Kon ih je sa zadovoljstvom montirao u staklenu fasadu studenskog kampusa u Osijeku. Nakon jedne montaže iz sad već daleke 2009. godine kada su fotonaponske panele ugradili u krovni fasadni sustav, to im je prvi takav projekt i nadaju se da će u Hrvatskoj ubrzo porasti potražnja za takvim rješenjima.

image
Studentski kampus u Osijeku

- Iz dana u dan javljaju se noviteti na tom području, izumljene su prozirne fotonaponske ćelije koje svoju primjenu mogu naći i u prozorskim i fasadnim sustavima. Nadam se da ćemo svi svakodnevno moći u svojim domovima stvarati energiju. Iako ne možete supstituirati svu energiju kroz te ćelije, na javnim objektima možete postići otprilike 15-20 posto. Tako je sad u Osijeku, i to je i dalje velika ušteda energije. Za nama je jako dobar i zanimljiv projekt kakvih bi u Hrvatskoj trebalo biti više - Ivan ne može sakriti entuzijazam oko fotonaponskih ćelija.

Da planiraju pratiti tu tehnologiju, ulagati u nju i javljati se na natječaje gdje će imati priliku raditi na tome potvrđuje nam i Ana.

image
- Proizvodimo širok raspon aluminijskih fasada, ne baziramo poslovanje samo na jednom proizvodu. Svaka naša fasada i zgrada je jedinstvena. Upravo zbog toga smo i traženi jer možemo izvesti i najzahtjevnije tehničke detalje. Štogod da je netko zamislio, naš projektni tim će naći način da to izvede. Tehnički smo jako dobro potkovani i možemo velike zahtjevne projekte odraditi bez problema - s ponosom ističe direktorica Alu-Kona Ana Špoljarec.
foto Dražen Lapić

- Želimo se razvijati u tom smjeru. U međuvremenu radimo na proširenju kapaciteta kako bismo mogli prihvatiti veće projekte proizvodnje te sklapanja aluminijskih fasada za vanjsko tržište. Dosad smo bili fokusirani na Hrvatsku, ali prilagođavamo standarde proizvodnje, uveli smo certifikate ISO 9001, ISO 14 000 i ISO 45 000, radimo na certificiranju proizvoda te na kontroli kvalitete, poboljšanju uvjeta rada i stvaranju poželjne radne okoline i smanjenju utjecaja na okoliš jer sve su to kriteriji poželjni kod izlaska na međunarodno tržište - direktorica Alu-Kona dijeli s nama ambiciozne planove na čijem se ostvarenju neumorno radi.

Pandemija je donijela stagnaciju

Na tom im se putu nije prepriječila ni pandemija koronavirusa, koja je, priznaju, izazvala neke privremene poteškoće s dostupnošću i cijenama sirovina - stakla, čelika i aluminija, ali to se sada stabiliziralo. Imali su sreće, kažu, što je u tvrtki bilo jako malo pozitivnih slučajeva, a budući da se pridržavaju svih propisanih epidemioloških mjera, nadaju da će tako i ostati. Neizvjesnost koja je u prvi mah uzrokovala zastoj na tržištu osjetila se i kod njih, na nekoliko mjeseci prorijedili su se poslovi i upiti. Unatoč tome uspjeli su zadržati razinu prihoda.

- Ostvarili smo gotovo identičan prihod 2020. kao 2019. u kojoj smo uprihodovali 50 posto više u odnosu na 2018. Dosta smo povećali kapacitete u proizvodnji i da nije bilo pandemije, vjerujemo da bismo prošle godine nastavili pozitivan trend vezan za rast prihoda. Dobar dio projekata smo odrađivali, no, neki projekti koje smo imali u planu vezani su za djelatnosti koje su se zaustavile zbog pandemije, u prvom redu za turizam. Provedbu tih projekata očekujemo u idućim godinama - kaže direktorica Alu-Kona.

Situacija u građevinskom sektoru s obzirom na okolnosti nije loša, a kako vrijeme ide, popravlja se. - Polako se sve vraća na staro. Nakon 2018. i 2019. koje su bile vrhunske godine za građevinu, 2020. je donijela rez određenom dijelu sektora i to se još uvijek osjeća, ali postepeno, naši podaci pokazuju da se to poboljšava - pozitivan je Špoljarec.

image
Alu-Kon zapošljava 45 ljudi koji su pravilno raspoređeni - 15 ih radi u proizvodnji, 15 u montaži i 15 u projektno-tehničkoj pripremi i administraciji.
foto Dražen Lapić

Zaposlenici su jedna od najvećih vrijednosti poduzeća

Alu-Kon nije usamljen na tržištu, usprkos tome što je njihov segment poslovanja specifičan i relativno mlad, mnogo je tvrtki koje rade slične proizvode. No, kako kaže, tržište još nije zasićeno i konkurencija ih ne brine.

- Ipak puno znači što imamo 30 godina tradicije, kad klijentima prezentiramo dugogodišnje reference, sigurni su da ćemo s tolikim iskustvom iza sebe i njihove projekte kvalitetno izvesti. Osim referenci, ističemo se i kvalitetom proizvodnje i proizvoda te projektantsko-tehničkom pripremom. Često nadzori, projektanti i glavni izvođači budu ugodno iznenađeni kad vide koliko detaljno razrađujemo projektno-tehničku pripremu. Ljudi to cijene - ustvrdio je Ivan.

U trenutnoj konstalaciji gdje vlada pomama za radnom snagom u građevinskom sektoru bitno im je i da ih cijene zaposlenici. Na zadržavanje radne snage koja je usvojila toliko specifična stručna znanja isplati se uložiti, svjesni su. Stoga su u dvije godine i povisili plaće svojim zaposlenicima, nude im kvalitetnije radne uvjete, fleksibilnost u radu i stabilnost radnog mjesta, dodatne financijske povlastice te mogućnost napredovanja u skladu s uloženim. Također, financijski podupiru njihov interes za dodatnim obrazovanjem ili stručnim usavršavanjem, a nastoje osigurati i stabilno radno vrijeme bez prekovremenih sati, kojih ponekad ima, ali dodatan rad se plaća.

- Imamo ekipu koja je preko deset, pa i preko dvadeset, čak i trideset godina s nama. To je najbolji pokazatelj naše kvalitete kao poslodavaca. Budući da se znanja koje mlade snage stječu kod nas ne mogu naučiti na fakultetu, čak i ako odluče otići od nas, naši su zaposlenici vrlo iskusni, stručni i konkurentni. Imamo zaista vrhunski tim - ponosna je direktorica svjesna da su zaposlenici bitan stup tvrtke koji osigurava stabilnu budućnost s konstantnim rastom prihoda kakvu priželjkuju.

Planovi za budućnost

U idućih pet godina nova generacija na čelu Alu-Kona voljela bi još povećavati i optimizirati kapacitet proizvodnog pogona, nabaviti nove strojeve, raditi na digitalizaciji i modernizirati kompletan radni proces, što znači i bolje praćenje i još veću kvalitetu proizvoda. Cilj im je dovesti radni proces na višu razinu uz što veću standardizaciju njegovih dijelova, postići dobre rezultate na vanjskom tržištu te postepeno, ali sigurno povećavati proizvodne kapacitete i godišnje prihode.

- Trudit ćemo se pratiti inovacije, nastaviti sudjelovati u pionirskim pothvatima, u radu primjenjivati poboljšana energetska svojstva proizvoda i gdje god ćemo to moći, ugrađivati fotonaponske sustave. Aktivno radimo na procesu izlaska na europsko tržište i vjerujemo da ćemo to uskoro i ostvariti. Smatramo da smo stvorili dobar projektantski tim te da smo u proizvodnji dosegli kvalitetu kakva se na tom tržištu očekuje - na kraju nam kaže Ivan i vodi nas u prostrane proizvodne hale gdje nam pokazuje moćnu mehanizaciju ispod koje nastaju prozori, vrata i pročelja zgrada.

image
Alu-Kon
foto Dražen Lapić

Članak nastao u suradnji s tvrtkom Alu Kon

20. travanj 2024 03:35