22. travanj 2021.

AmCham predstavio Preporuke za privlačenje ulaganja u RH

Privlačenjem izvozno orijentiranih inozemnih ulaganja do uključivanja u globalne lance vrijednosti

Američka gospodarska komora u Hrvatskoj predstavila je državnoj tajnici Nataši Mikuš Žigman i suradnicima iz Ministarstva gospodarstva i održivoga razvoja Preporuke za privlačenje ulaganja u Republiku Hrvatsku.

- Za Hrvatsku je iznimno bitno privući inozemna izravna ulaganja usmjerena na izvozna tržišta jer takve investicije donose uključivanje u globalne lance vrijednosti, otvaranje radnih mjesta, transfer tehnologija, znanja i modela rada, što dodatno rezultira i rastom produktivnosti i konkurentnosti gospodarstva - istaknula je Andrea Doko Jelušić, izvršna direktorica AmCham-a na sastanku.

AmCham smatra da je, kao preduvjet privlačenja takvih ulaganja, potrebno unaprijediti organizacije i procese rada s ulagačima, Zakon o poticanju ulaganja, pripremu i raspoloživost informacija za potencijalne investitore te unaprijediti promotivne aktivnosti. Pozitivni ekonomski rezultati usporedivih zemalja Nove Europe jasno pokazuju da su inozemna izravna ulaganja usmjerena na izvozna tržišta neizostavna za postizanje ubrzanog i stabilnog ekonomskog rasta i približavanje prosjeku razvijenosti Europske unije.

- AmCham-ovi prijedlozi i preporučene dodatne aktivnosti za privlačenje izravnih inozemnih ulaganja su brzo i lako provedivi, u skladu su s Nacionalnom razvojnom strategijom te bi dali direktni doprinos ostvarenju ciljeva postavljenih u istoj. AmCham time nastavlja svoje kontinuirano zalaganje za poboljšanje poslovnog okruženja i rast ulaganja u Republici Hrvatskoj“, zaključila je Doko Jelušić.

Na sastanku je bilo riječi i o digitalizaciji gospodarstva i javne uprave kao poticaju za oporavak, konkurentnost i rast hrvatskog gospodarstva te projektima elektromobilnosti kao i njihovog financiranja u sklopu Višegodišnjeg financijskog okvira Europske unije.