Hrvatska
StoryEditor

[REPORTAŽA S POKUSNOG PARTIJA] Ana Lisak: Mjere pomoći su nam voda i kisik

14. Svibanj 2021.
Ana Lisak, dopredsjednica Nezavisne udruge ugostitelja i vlasnica cateringa Lisakfoto Ratko Mavar

U četvrtak se zagrebački Rooftop Lateral na nekoliko sati pretvorio u 'staro normalno'. Svjedočili smo pilot projektu poslovne večere s devedesetak cijepljenih uzvanika koji su se na vrhu VMD-ove zgrade družili kao da je ponovno 2019. godina – bez pridržavanja epidemioloških mjera.

Miris hrane i pića u zraku, najpoznatiji glazbeni hitovi i elegantni outfiti učinili su da se pomalo osjećamo nostalgično za ovakvim druženjima. U toj sam se atmosferi neprestano pitala jesmo li zbilja na korak do starog normalnog?

image
foto Ratko Mavar

Osim opuštene party atmosfere, jedino što ovaj događaj razlikuje od bilo kojeg drugog okupljanja na terasama kafića u vrijeme pandemije jest činjenica da su svi sudionici primili obje doze cjepiva, a nakon tjedan dana bit će testirani na koronavirus. Svi osim nas novinara i fotografa koji smo prisustvovali događaju na distanci i s maskama, bez testiranja. Ako rezultati budu povoljni, očekuje se i skora normalizacija poslovanja ugostiteljske, event, no i ostalih povezanih industrija, koje su pretrpjele velike gubitke. Nastojat će se dokazati da je održavanje događanja sigurno.

Upravo je to bio cilj ovog brzinski organiziranog projekta Nezavisne udruge ugostitelja uz podršku Stožera civilne zaštite RH i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Kažem brzinski jer smo poziv dobili samo 24 sata ranije, a iz ugodnog razgovora s Anom Lisak, vlasnicom cateringa Lisak (i Rooftop Laterala) i dopredsjednicom spomenute udruge, saznala sam da su cijeli događaj uspjeli organizirati u samo nekoliko dana. No, zbog nesnosnog pada prihoda, ideja za ovakav pilot projekt kuhala se od ožujka.

image
foto Ratko Mavar

Lokali bez ljudi

Pad prometa u ugostiteljstvu u prva četiri mjeseca 2021. godine u odnosu na isto razdoblje 2019. godine iznosi 55,5 posto. Rooftop Lateral potpuno je zatvoren od 28. studenog prošle godine kada je na snagu stupio drugi lockdown. Ovaj bar s prekrasnim pogledom na Zagreb od svog otvorenja prije četiri godine ugostio je brojne pop-up događaje. Upravo su ga oni učinili prepoznatljivim, a u četvrtak je ponovno postao središnje mjesto događanja zbog prvog pilot projekta poslovne večere u Hrvatskoj.

Vjerujem da je mnogima, kao i meni, nedostajao taj osjećaj bezbrižnog druženja koji se mogao osjetiti u zraku.

image
foto Ratko Mavar

– Prošle godine smo sve uredili, izgledao je stvarno čarobno. Uložili smo ogroman novac u njega da bude dio manifestacije gradskog Adventa s pogledom na grad. Međutim, krajem studenog na snagu su došle nove epidemiološke mjere sa zatvaranjem i sajmova i terasa – objašnjava Lisak razlog zatvaranja te dodaje da je o gubitcima teško govoriti.

image
foto Ratko Mavar

U podnožju iste zgrade, u novouređenom ambijentu Trattorije Laterale, također u vlasništvu cateringa Lisak, vlasnica mi je objasnila s kakvim se problemima njezino poslovanje već više od godinu dana suočava.

– Nadajući se da će se ipak nešto otvoriti, u siječnju smo uložili u ponudu Trattorije Laterale koja sada ima i pizze. Kupili smo originalnu, veliku, skupu peć za pizzu, preuredili smo cijeli lokal. Vidjet ćemo hoće li nam se ta investicija uopće isplatiti – kaže Lisak u potpuno praznom lokalu koji posluje samo s nekoliko stolova na terasi i dostavama.

Catering pao za 85 posto

Njezin prvotni biznis je catering. U Hrvatskoj posluje više od 300 catering kuća, a otprilike toliko i sala za vjenčanja. U tom se sektoru zapošljava više od 12 tisuća ljudi, što tu brojku čini dvostruko većom kada uzmemo u obzir cijeli niz povezanih djelatnosti koje su uključene u postupak organizacije vjenčanja, od planera, dekoratera, cvjećara, svirača, fotografa i drugih. Lisak otkriva da oni trenutno rade s kapacitetom od 15 do 20 posto u odnosu na 2019. godinu.

image
foto Ratko Mavar

– Mi smo korporativni catering, manje radimo svadbene svečanosti, a više radimo privatne domjenke. Nadam se da će i to ponovno zaživjeti, ali to sigurno neće biti sada niti u srpnju, jer mi u srpnju i kolovozu trošimo ono što akumuliramo tijekom veljače i ožujka – iskreno će vlasnica.

'Naši zaposlenici naš su posao'

Cijela event industrija bilježi pad od 90 posto od početka pandemije. Samo prošle godine otkazano je više od 100 festivala. Ova industrija čini 6,3 posto hrvatskog BDP-a i zapošljava oko 17.000 ljudi. Žalosti i procjena da će s početkom rada na tržištu ostati svega 50 do 60 posto tvrtki i zaposlenika koji su se do pandemije bavili eventima.

– Naši zaposlenici naš su posao – priča Lisak objašnjavajući da u njezinoj tvrtki staroj 22 godine čak 60 posto ljudi radi duže od 10 godina, a neki čak i 18. U pitanju su njihovi životi i obitelji.

Naglašava da je od početka pandemije više od 1000 tvrtki zatvorilo svoja vrata, preko 40 posto ih je u stečaju, a poslodavci i tvrtke ne mogu dobiti kredite. Ugostiteljstvo je postala nestabilna djelatnost gdje ni zaposlenici više nisu kreditno sposobni.

image
foto Ratko Mavar

– Dok god brod plovi, ja ću biti na njemu i spašavati sve moje putnike koji su ga gradili sa mnom – odlučno će Lisak.

Mjere pomoći kao kisik

U subotu će se u u zagrebačkom Golf klubu Riverside održati još jedan pilot projekt – simulacija svadbene svečanosti uz nastup benda uživo, na kojoj se očekuje više od 100 sudionika. Za razliku od ovoga, na subotnjem događanju sudjelovat će tri skupine uzvanika: cijepljeni, testirani (dan ranije u HZJZ-u) i osobe koje su već preboljele COVID-19. I oni će se tjedan dana kasnije testirati.

Ako ishodi ovih pilot projekata budu povoljni, ugostiteljstvo i ostale industrije dobit će mogućnost za otvaranje. Kako objašnjava Lisak, ako se i otvore, neće početi raditi od sutra jer se eventi dogovaraju mjesecima unaprijed.

– Ograničenje u našem poslu će sigurno trajati još dosta dugo. Dok god ne budemo mogli raditi u punom opsegu, za nas su produženje mjera za održavanje radnih mjesta i mjere naknade dijela fiksnih troškova voda i kisik – kaže Lisak.

image
foto Ratko Mavar

Do potpunog otvaranja, ja ću s nestrpljenjem čekati sljedeću priliku za odlazak na party, pa makar i ovako 'sa zadatkom'. Vjerujem da nisam jedina.

27. travanj 2024 02:06