Hrvatska
StoryEditor

[ANKETA] Egzorcist menadžmenta Niels Pflaeging zalaže se za ukidanje stimulacija. Slažete li se s njim?

02. Studeni 2019.
Niels Pflaeging

Bivši kontroler Niels Pflaeging odmetnuo se od gotovo svih menadžerskih praksi. Već 15-ak godina propovijeda reorganizaciju tvrtki, smrt planiranja i aboliciju menadžmenta. Izdao je nekoliko knjiga u kojima zagovara organizacijsku transformaciju tvrtki, redovito drži govore diljem svijeta, a ne nedostaje mu ni konzultantskih angažmana. Uskoro će u ove koncepte predstaviti u Hrvatskoj, a uoči dolaska u Hrvatsku gdje je sudjelovao na konferenciji Comeleon razgovarali smo s njime o idejama koje promiče.

Dok promovira smrt menadžmenta kao potpuno promašene socijalne tehnike koja je izgubila bitku s vremenom, zadire i u jedno jako osjetljivo pitanje - u njegovoj savršenoj, Beta, organizaciji današnji sustav plaća pada u vodu. U Beta organizacijama plaća se osoba, a ne pozicija, što znači da svaki pojedinac zaslužuje visokoindividualiziranu plaću koja nije vezana uz opis posla, objasnio nam je Pflaeging. Kao da to nije dovoljno bolno područje, egzorcist menadžmenta, kako ga nazivaju, zalaže se i za ukidanje bonusa. Evo što nam je rekao zašto:

- Umjesto bonusa, većina Beta tvrtki zajednički dijeli profit tvrtke. Osnovna plaća varira među članovima organizacije, ali varijabilna kompenzacija često je za sve jednaka. Na primjer, švedska Handelsbanken u obzir za osnovnu plaću uzima kvalifikacije, starost, odgovornost i tržišnu vrijednost, dok se dobit dijeli jednako na sve, jer ona samo služi kao simboličko uvažavanje doprinosa, a ne kao poticaj! Štoviše, u Beta organizaciji ne vjeruje se da poticaji djeluju. Promislite! Vjerujete li da davanje mita zaista motivira ljude da se potrude i da ih potiču na bolji rad? Apsolutno sam uvjeren da više nitko ne vjeruje u taj mit! Izazov je sada zauvijek ukinuti sustav stimulacija i bonusa.

Slažete li se s Pflaegingom, treba li reći stop stimulacijama i bonusima? Odgovorite nam u anketi!

Cijeli intervju s egzorcistom menadžmenta Nielsom Pflaegingom pročitajte u aktualnom tiskanom i digitalnom izdanju Lidera.

18. travanj 2024 22:31