Hrvatska
StoryEditor

Aplikacija ScanShop u potpunosti mijenja iskustvo kupovine, a razvoj nastavlja uz pomoć novca iz EU fondova

26. Listopad 2021.
Nino Črljenec, Luka Buljan, Matija Stepanićfoto Tjasa Kalkan

Hrvatska aplikacija ScanShop u vlasništvu tvrtke ITalk, koja omogućuje jednostavnije iskustvo kupovine, dobila je milijun i tristo šezdeset tisuća kuna iz fondova Europske unije. Osnovna funkcionalnost ScanShopa mogućnost je kupca da u trgovini samostalno skenira željene artikle preko vlastitog mobitela i tako preskoči čekanje u redovima za blagajnu.

- Aplikaciju intenzivno razvijamo više od dvije godine, a razrada ideje, tehnološkog okvira i traženja financija za projekt je počela prije četiri godine. Na razvoju aplikacije, uključujući business menadžera, frontend programera i full stack programera, rade Matija Stepanić, Nino Črljenec i ja, a mi smo je i osnovali. Također smo na projektu angažirali i nekoliko kolega developera te dizajnera – kaže Luka Buljan.

Financiranje je omogućio Europski fond za regionalni razvoj u sklopu programa OP konkurentnost i kohezija 2014 – 2020 koji je raspisao natječaj za potporu malim i srednjim poduzetnicima s ciljem potpore za uspješno lansiranje proizvoda i usluga s potencijalom za uspjeh. Naglasak u pozivu Fonda bio je na financiranju radikalnih inovacija te tranziciji takvih projekata iz početne faze u proizvod koji ima komercijalnu vrijednost. 

- Uz pomoć relativno male, ali vrlo uspješne konzultantske tvrtke Tempo savjetovanje iz Požege prijavili smo projekt i dobili novac. Postupak projektne prijave bio je dugotrajan i zahtjevan proces. Morali smo napraviti jasan dugoročni plan te pokazati da se radi o potpuno novom i inovativnom proizvodu na tržištu EU s potencijalom za značajan rast. Prikazali smo i analize postojećeg stanja na tržištu i plan razvoja proizvoda u roku od 24 mjeseca koliko traje sufinanciranje, te plan za period nakon završetka provedbe projekta u roku od tri godine. Sad smo u fazi provođenja završnih aktivnosti EU projekta – kaže Buljan.

Aplikacija ScanShop je još uvijek u razvojnoj  fazi. U sklopu EU projekta realizirana je prva faza i aplikacija je prošla put od faze prototipa i početnog razvoja Android i iOS aplikacije s osnovnim funkcionalnostima u beckend sustavu do faze u kojoj je spremna za korištenje u trgovinama, no još uvijek je riječ o početnom setu funkcionalnosti.

- Sad smo u potpunosti usmjereni na drugu fazu, a to je privlačenje investitora kako bismo mogli nastaviti razvijati aplikaciju. S nekoliko trgovačkih lanaca već dulje vrijeme razgovaramo oko mogućnosti korištenja aplikacije u njihovim trgovinama, međutim moramo prije riješiti određene tehničke zahtjeve – kaže Buljan.

ScanShop u potpunosti mijenja i diže na novi nivo korisničko iskustvo kupovine. Aplikacija omogućuje više vremena za odabir proizvoda umjesto čekanja u redovima na blagajni te smanjuje frustraciju kupca i iskustvo čini pozitivnijim. Korisniku omogućuje personalizirani sadržaj na temelju liste za kupovinu i prethodnih kupovina te sve informacije o proizvodu ili akcijama u pojedinim trgovinama.

25. travanj 2024 03:45