Hrvatska
StoryEditor

ATLANTIC GRUPA - Razmatra se novo izdanje obveznica. Priprema za akviziciju Leda?

10. Listopad 2020.
Emil Tedeschi
Poznavatelji tržišta i M&A-a smatraju da je interes za preuzimanje novih kompanija razlog Atlanticova financiranja izdavanjem obveznica. Vjerojatna je kombinacija bankovnog duga, obveznica i privatnoga kapitala

Je li obavijest koju je Atlantic Grupa objavila na Zagrebačkoj burzi – da razmatra izdanje novih obveznica – potvrda da kompaniji treba novac kako bi mogla preuzeti Ledo i eventualno još neke tvrtke iz sastava Fortenova grupe za koje se nagađa da bi uskoro mogle na prodaju, za sada nije poznato. Na Liderovo pitanje koji je razlog odluke o posezanju za tom vrstom financiranja i je li najava izdavanja obveznica povezana s mogućim interesom za preuzimanje Leda i još nekih društava, iz Atlantic Grupe nisu ni potvrdili ni demantirali.

– U razmatranju novog izdanja obveznica menadžment prije svega ima na umu da takvim izdanjem Atlantic Grupa kao izdavatelj zadržava svoj položaj na tržištu obveznica u Republici Hrvatskoj, a radi daljnjeg razvoja tržišta i balansiranja ročnosti financijskih obveza – odgovor je koji je iz Atlantic Grupe, na čelu s Emilom Tedeschijem, u Liderovu redakciju stigao vrlo brzo nakon našeg upita, ali ni riječju nije spomenuta moguća akvizicija Leda iako je to pitanje eksplicitno bilo postavljeno.

No poznavatelji tržišta i M&A-a smatraju da je upravo interes za preuzimanje novih kompanija razlog Atlanticova financiranja izdavanjem obveznica jer bi kompanija prema svom profilu mogla biti zainteresirana za akviziciju Leda i Jamnice.

– Priprema programa izdavanja obveznica dobra je poslovna odluka menadžmenta jer on uvijek može biti na stand-byu i upotrijebiti to kad bude potrebno. Kad se ide u velike investicije, poželjno je da se diverzificira struktura duga, odnosno da se ne ovisi samo o bankovnim kreditima, jer banke ne vole biti maksimalno izložene prema klijentu, a ni klijent ne voli ovisiti o bankama budući da se poslije, u operativnom poslovanju, može pojaviti potreba za kratkoročnim financiranjem, zbog čega nije dobro imati iskorištene maksimalne bankarske limite. Stoga vjerujem da će eventualna Atlanticova akvizicija Leda i Jamnice biti kombinacija bankovnog duga, obveznica, pa čak i privatnoga kapitala – smatra naš izvor.

U svrhu potpore izdavanju obveznica Atlantic Grupa angažirala je ​Erste i OTP banku, Privrednu banku Zagreb, Raiffeisen i Zagrebačku banku kao agente i pokrovitelje izdanja te Odvjetničko društvo Šavorić & partneri kao pravnog savjetnika.

18. travanj 2024 19:50