Hrvatska
StoryEditor

Azijske burze u minusu, na Zagrebačkoj burzi glavni dionički indeksi stagniraju

17. Kolovoz 2021.

Na azijskim burzama većina indeksa u utorak je bila u minusu uslijed kaotičnih zbivanja u Afganistanu, a na udaru prodaja bile su dionice kineskih tehnoloških kompanija jer Kina uvodi strožu regulaciju tog sektora.

MSCI indeks azijskih burzi bez japanskih oko 6,30 sati bio je u minusu 0,88 posto. Tokijski Nikkei, pak, bio je u blagom minusu od 0,1 posto. 

Najveće gubitke pretrpjele su kineske burze - šangajski indeks je u minusu 1,3 posto, hongkonški za 1,4 posto i shenzhenski za 0,5 posto. Njihov pad pod utjecajem je gubitaka u  tehnološkom sektoru - dionica Tenceta pojeftinila je 3,7 posto, Alibabe 2,77 posto, a JD.coma 3,26 posto.

Tehnološki sektor, naime, našao se na udaru prodaja nakon što je kineski tržišni regulator objavio prijedlog novih propisa s ciljem sprječavanja nepoštene konkurencije na internetu. Pravila kineskog državnog ureda za tržišnu regulaciju propisuju da operateri internetskih stranica ne smiju davati lažne informacije o broju klikova na sadržaj kao ni skrivati negativne recenzije a promovirati samo pozitivne.

Nadalje, internetske platforme ne smiju koristiti podatke, algoritme i ostala tehnička sredstva da utječu na korisnikov izbor ili druge načine na koje bi preusmjeravale korisnika na vlastite usluge ili websiteove dok pregledavaju druge stranice. Ne poštuje li operater ta pravila, državni ured može angažirati institucije za reviziju podataka. Ta pravila su u javnoj raspravi koja će trajati do sredine rujna. Time se nastavlja stroža regulacija tehnoloških kopanija u Kini, nakon što su tamošnje vlasti ranije ove godine postrožile propise vezane za zaštitu tržišne utakmice i konkurenciju u internetskom sektoru.

Investitori u Aziji pate i najnovija zbivanja u Afganistanu.

- Trgovci su dobili pozitivni poticaj s Wall Streeta no pozorno prate zbivanja u Afganistanu - kaže Anderson Alves iz investicijskog društva ActivTrades.

Iako je tamošnje gospodarstvo sićušno, svi su iznenađeni brzim kolapsom tamošnje vlade, dok tisuće ljudi pokušavaju pobjeći iz zemlje nakon što su talibani ušli u Kabul.

Tržište je i pod pritiskom niza kineskih makroekonomskih pokazatelja za srpanj, koji su objavljeni u ponedjeljak a svi su ispod očekivanja analitičara, pa se investitori pribojavaju usporavanje rasta drugog najvećeg svjetskog gospodarstva. 

- Politika nulte tolerancije prema covidu koju provodi službeni Peking sadrži u sebi rizik agresivnih mjera koji bi mogle oslabiti gospodarski oporavak - smatra Yeap Jun Rong, analitičar u IG-u.

U takvim je uvjetima na američkom tržištu nafte barel je u utorak pojeftinio 0,13 posto, na 67,2 dolara, a u Londonu za 0,17 posto, na 69,39 dolara. 

Na deviznim tržištima, pak, dolarov indeks blago je ojačao prema košarici šest najvažnijih svjetskih valuta, i to za 0,1 posto, na 92,72 boda.

Domaće tržište bez poticaja za življe trgovanje

S druge strane, na Zagrebačkoj burzi glavni dionički indeksi i u utorak bi mogli stagnirati uz nastavak skromnog obujma trgovanja zbog nedostatka važnijih vijesti i sezone godišnjih odmora.

Svih pet analitičara koji su sudjelovali u anketi Hine očekuje i danas stagnaciju Crobexa. Crobex indeks u ponedjeljak je porastao za 0,20 posto, na 1.971 bod, a Crobex10 za 0,12 posto, na 1.212 bodova.

Među sektorskim indeksima, najviše je bio u plusu industrijski, za 0,12 posto, dok je najviše pao indeks transportnog sektora, za 1,11 posto. Redovni promet dionicama iznosio je 3,3 milijuna kuna, što je za oko 900 tisuća kuna manje nego u petak. 

- Početak tjedna obilježilo je mirno trgovanje zbog izostanka važnijih ekonomskih i korporativnih objava koje bi potaknule življe trgovanje na domaćem dioničkom tržištu, kao i sezone godišnjih odmora - navodi Silvija Kranjec, financijska analitičarka u Raiffesenbank Austria. 

Od ekonomskih objava, ističe objavu stope inflacije za srpanj mjerenu indeksom potrošačkih cijena, koja je na mjesečnoj razini porasla 0,2 posto, a na godišnjoj za 2,8 posto, što je najviša stopa rasta potrošačkih cijena od travnja 2013.

- U uvjetima ponovnog otvaranja gospodarstva, rastuće domaće i inozemne potražnje te rasta cijena na svjetskim robnim tržištima nastavljen je pritisak na rast potrošačkih cijena. Štoviše, on je tijekom srpnja i ubrzan - navodi Kranjec, dodavši da u nastavku tjedna očekuje prevladavanje pozitivnog sentimenta na burzi, uz zadržavanje dnevnog volumena trgovanja na postojećim razinama.

Najlikvidnija je bila dionica Arena Hospitality grupe, s prometom od 889,4 tisuće kuna. Cijena te dionice stagnirala je na 310 kuna. Slijedi dionica Optima telekoma s prometom od 441 tisuću kuna i padom cijene za 0,81 posto, na 4,90 kuna. Dionicom Atlantske plovidbe ostvaren je promet od 282,5 tisuća kuna, a cijena joj je snižena za 0,24 posto, na 412 kuna.

Među likvidnijima, najveća dobitnica bila je dionica Ericssona Nikole Tesle, s rastom cijene za 2,66 posto, na 1.735 kuna. Najviše je pala cijena dionice Croatia Airlinesa, za čak 53,33 posto, na 14 kuna.

Na burzi se jučer trgovalo s ukupno 33 dionice, pri čemu je cijena 15 dionica pala, osam porasla, a 10 se nije mijenjala.

19. travanj 2024 11:11