31. siječanj 2020.

AZTN odobrio United Gropu kupnju Tele2, iduća meta je Optima telekom? 

piše Lider 
lider@lider.media
piše Lider [email protected]

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) obavijestila je švedski Tele2 AB i United Grupu o svojoj odluci odobrenja prodaje Tele2 Hrvatska United Grupi, priopćio je u četvrtak Tele 2. Švedski Tele2 AB dogovorio je još krajem svibnja 2019. godine prodaju svog hrvatskog poslovanja Tele2 Hrvatska United grupi, odnosno tvrtki iz svog sastava Slovenia Broadbandu, za 220 milijuna eura. 

Ta transakcija podlijegala je regulatornom odobrenju, uključujući i AZTN-a. U priopćenju Tele 2 podsjeća da je najavio prodaju svoje hrvatske podružnice United Grupi 31. svibnja 2019. godine.

Kažu i da je AZTN 25. studenog 2019. godine objavio takozvanu drugu fazu postupka ocjene dopuštenosti provedbe koncentracije poduzetnika Slovenia Broadband i Tele2, a sada je obavijestio Tele2 i United Grupu o svojoj odluci odobrenja te transakcije. Objava službenog odobrenja se očekuje u sljedećim tjednima.  

Podsjetimo, kao što je Lider pisao prije nekolio mjeseci, United Groupu nedostajala je samo Hrvatska jer u regiji jedino kod nas nije imao svog teleoperatera. Nakon Tele2, United group bi se trebao usmjeritina akviziciju pružatelja fiksnih usluga. Pretpostavka je je da bi to mogao biti Optima telekom kojim trenutno i ne zadugo upravlja Hrvatski telekom. Naime, AZTN je naložio HT-u da raspiše međunaroni najtečaj za prodaju Optima telekoma. 

Inače, telekom Tele2 Hrvatska sredinom listopada lani proslavio je 14. godišnjicu poslovanja. U prvih devet mjeseci lani zabilježio je porast prihoda od 8 posto, na 1,2 milijarde kuna, dok je EBITDA, bez utjecaja MSFI-ja 16, porasla 41 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, pri čemu nisu naveli iznos EBITDA. Istodobno, kapitalne investicije povećali su za 128 posto, na 116 milijuna kuna.

Broj korisnika na kraju trećeg tromjesečja lani iznosio je nešto više od milijun. Tvrtka je tada imala 351 zaposlenika.

United Group je vodeći pružatelj medijskih i telekomunikacijskih usluga u jugoistočnoj Europi. S najvećom mrežnom pokrivenošću u regiji i 3,82 milijuna pretplatnika, nudi domaći i međunarodni medijski sadržaj. Posluje u šest zemalja, među kojima je i Hrvatska, gdje ima televizijske postaje Nova TV i N1 TV, zapošljava oko 4.400 zaposlenika, a sjedište tvrtke nalazi se u Amsterdamu