Hrvatska
StoryEditor

Baby boom u Boxmarku - Raspisano više od 200 oglasa za posao

25. Siječanj 2020.
Marijan Batina

U inače uspavanom početku godine na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje jedan se poslodavac brojem oglasa i ljudi koje traži isticao. Kad u hladnom, depresivnom siječnju netko zapošljava 200-tinjak ljudi, ne može se odoljeti da se ne izvidi o čemu je riječ. Svakog poslovnog novinara svrbe prsti da ekskluzivno sazna je li nekom poslodavcu potiho uletio neki izniman projekt za koji još nitko ne zna.

Austrijska tvrtka Boxmark Leather koja u Hrvatskoj ima tri pogona u velikoj je potrazi za šivačima i krojačima, ali ne zbog supertajnog poslovnog projekta, već zbog toga što te poslove većinom rade žene, a one u jednom trenutku uđu u posebno stanje.

- Oglašavamo redovito iz razloga što, zbog vrste poslova, zapošljavamo pretežito žensku radnu snagu pa konstantno trebamo zamijenu za 170 do 180 trudnica - pojašnjava Marijan Batina, direktor Boxmarka, jednog od najvećih svjetskih proizvođača kožnih presvlaka za automobile, avione, brodove i kruzere, vlakove te kućni namještaj.

Batina kaže da je popunjavanje slobodnih radnih mjesta sve veći izazov budući da u Hrvatskoj gotovo i nema đaka koji završavaju obrazovne programe za zanimanja koja su tekstilnoj industriji potrebna. 

- Osjećamo i posljedice odljeva radne snage u inozemstvo. Dok je nekada jedan član obitelji otišao raditi u inozemstvo, sada se sele cijele obitelji. Ako bismo uspjeli ne samo popuniti privremeno ispražnjena radna mjesta, nego čak povećati broj zaposlenih, naravno da bismo tim radnicima osigurali posao privlačenjem novih projekata u pogone u Hrvatskoj - zaključuje Batina.

16. travanj 2024 12:46