Hrvatska
StoryEditor

Ban Centar: Hypo Group protiv Zagrebačke banke

22. Veljača 2020.
Ban centarfoto Ratko Mavar
Piše:
piše Antonija Knežević
[email protected]

Trvtka Hypo Group iz Rijeke, koja od Centra Gradski podrum d.o.o. u stečaju (tvrtka koja je gradila Ban centar) potražuje 1700 kuna, odlučila je osporiti Zagrebačkoj banci tražbine u vrijednosti većoj od dvjesto milijuna kuna.

Na prvu bi se dalo zaključiti da je riječ o nekom sukobu banaka, no Hypo Group nema nikakve poveznice s bankarskim sektorom. Da stvar bude još nevjerojatnija, ni Hypo Group iz stečajne mase ne može naplatiti svojih 1700 kuna kao ni Zaba svojih 200 milijuna kuna jer Centar Gradski podrum nema dovoljno imovine, pa će se u stečaju namiriti samo prvi isplatni red.

Ni stečajni upravitelj nije znao objasniti motive rječke tvrtke za taj neobični manevar. Rekao je samo da se Hypo Group u ulozi vjerovnika u ovom stečaju našao otkupom potraživanja od Elektre.

Do vlasnice Hypo Groupa Biserke Ivković nismo uspjeli doći, a njezin odvjetnik (i najvjerojatnije suprug jer je odvjetnički ured registriran na istoj adresi kao i Hypo Group) Alen Ivković nije želio objasniti zašto osporava tražbinu koja se ionako neće naplatiti. Iz rješenja Trgovačkog suda u Karlovcu može se iščitati da Hypo Group tvrdi da je za ​Zabinu tražbinu nastupila zastara te da je riječ o tražbini nižeg isplatnog reda zato što je riječ o zajmu kojim se nadomješta kapital. Iz Zabe također nisu htjeli davati nikakve komentare na ovaj slučaj.

19. travanj 2024 06:42