Hrvatska
StoryEditor

BASF Innovation Hub - Financiranje startupova i inovatora koji doprinose Zelenom planu

07. Lipanj 2021.

Europski lider u istraživanju i razvoju te najveća svjetska kemijska kompanija BASF pokreće projekt BASF Innovation Hub koji će okupiti startupove i inovatore u 11 zemalja srednje i južne Europe među kojima je i Hrvatska. Ove godine natjecanje je usredotočeno na rješenja koja izravno ili neizravno doprinose stupovima Zelenog plana - čista energija, održiva poljoprivreda i kružna ekonomija.

- Štetni utjecaji na okoliš i klimatske promjene tijekom proteklih desetljeća postali su zastrašujući izazov za cijeli svijet. To je pokrenulo europske zemlje da postave cilj i postanu prvi klimatski neutralan blok zemalja. Između ostalog, Europska komisija donijela je Zeleni plan kao skup mjera za postizanje održive ekonomije, a naša je dužnost podržati rješenja koja će to omogućiti. Natječaj Innovation Hub samo je jedan od načina da podržimo Zeleni plan - rekao je Simon Franko, glavni direktor tvrtke BASF za Hrvatsku, Srbiju, Bosnu i Hercegovinu te Sloveniju.

Prijave za BASF Innovation Hub traju do 15. rujna u ponoć. U prvom krugu natjecanja žiri će odabrati najbolju ideju u Hrvatskoj. U studenom će pobjednička ideja biti predstavljena na velikom finalu BASF-ovog Innovation Huba, zajedno s najuspješnijim rješenjima iz ostalih zemalja, priopćeno je iz te kompanije.

Pobjednik lokalnog natjecanja bit će nagrađen s 2500 eura, a najbolja ideja regionalnog kruga nagrađuje se s 5000 eura.

Mogućnost dobivanja financijske potpore osigurat će se inovatorima i startup timovima do pet članova, a osnovni uvjet za sudjelovanje je da primijenjena ideja izravno ili neizravno doprinosi stvaranju rješenja za čistu, pouzdanu i pristupačnu energiju, rješenja za održivu poljoprivredu i rješenja koja omogućuju prelazak na kružnu ekonomiju.

Simon Franko podsjeća da je nedostatak financijskih sredstava često glavni razlog zašto se pojedine ideje nikad ne ostvare i ističe da BASF želi dati makar malu priliku startupovima i inovatorima.

- Postulati Zelenog plana prilično su široki pa vjerujemo da će brojni inovatori prepoznati kako se upravo njihova ideja podudara s ciljevima natječaja. Bilo da se radi o izolatorima za povećanje energetske učinkovitosti, aplikacijama koje će optimizirati upotrebu vode tijekom navodnjavanja usjeva ili električne energije u kućama ili stanovima, modernim rješenjima za smanjenje plastičnog otpada ili potpuno novom, revolucionarnom rješenju, BASF će pružiti financijsku pomoć za potporu razvoje najbolje ideje - istaknuo je Franko.

Dodatne informacije o natječaju, uvjetima i načinu prijave dostupne su na web stranici.

24. travanj 2024 12:11