Hrvatska
StoryEditor

Zagrebačka tvrtka Green&More na tržište se probila pripravcima od mlade zelene pšenice

24. Srpanj 2021.
Ivana Stavljenić
Osnovana prije petnaest godina, zagrebačka tvrtka Green&More na tržište se probila pripravcima od mlade zelene pšenice Liquid Sun, a danas je s proizvodnjom ekološke hrane dio sve većeg tržišta ekološke prehrane. Želi postati svjetski prepoznat brend za organsku funkcionalnu hranu, ali i proizvodnju potpuno prilagoditi održivom razvoju

Napitak od mlade zelene pšenice bio je prije petnaest godina ključan za nastajanje tvrtke Green&More. S vremenom je postao poznat kao pripravak Liquid Sun, a tvrtka iz Zagreba je proizvodnjom ekološke hrane postala dijelom sve većeg tržišta ekološke prehrane, koju traže osviješteni potrošači predani zdravom življenju. Ivana Stavljenić, suvlasnica te zagrebačke tvrtke, kaže da je spojila svoja stajališta o ekologiji i obnovljivom življenju s poslovnima, prvo kao proizvođač ekoloških dodataka prehrani, a kasnije i specijalizirane hrane. Pojasnila je da se svi proizvodi dobivaju obradom sirove hrane, na temperaturi do 40 Celzijevih stupnjeva, kako bi se očuvala nutritivna vrijednost sirovina, najbliže onima u prirodnom stanju.

Uz pripravke od mlade zelene pšenice Liquid Sun u prahu i kapsulama, koja se uzgaja u gorskoj Hrvatskoj, Green&More nudi liniju kremastog meda s pšenicom, jagodom, borovnicom te đumbirom – limunom, sirove aktivirane kolačiće i snack-barove pistacija – limun, kakao – naranča te divlja borovnica. Osim na hrvatskome tržištu, nalaze se i u Makedoniji, Japanu, Njemačkoj, Bugarskoj te Norveškoj.

Tradicija i nova tehnologija

Posao je pokrenut isključivo vlastitim sredstvima namaknutima iz drugog poslovanja – agencije za promidžbu i dizajn, koja je prethodila proizvodnji i koja još uvijek djeluje. Tek se kasnije Stavljenić odlučila za nepovratna sredstva iz europskih fondova za certificiranje proizvoda i proizvodnih procesa te za znanstveno-istraživačke radove o dokazivanju funkcionalnih vrijednosti proizvoda. Posjeduju certifikate za organsko, vegansko, bezglutensko te halal, proizvodni procesi imaju standarde ISO 9001:2015 i FSSC 22000, a budući da imaju vlastitu proizvodnju brzo se prilagođavaju promjenama na tržištu.

– Već na prvo kušanje napitka od mlade zelene pšenice s kojim se do tada još nismo susreli, ali od kulture za koju znamo da izvrsno uspijeva u našoj regiji, prepoznali smo potencijal koji je prešao u namjeru da tu ideju pretočimo u posao. Imali smo polja u okolici Slunja i Plitvica (danas dva hektara zemlje) na koja smo odlučili posijati tu kulturu. I 14 godina kasnije Liquid Sun je jedan od traženijih domaćih funkcionalnih pripravaka, koji stvaramo od sjemena iz zemlje preko pažljive obrade do krajnjega funkcionalnog proizvoda te je sa snack barovima Green&More osvojio brojna tržišta. Od početka umrežujemo tradicijska znanja s modernom tehnologijom i uvijek istražujemo novosti predvodnika proizvodnje funkcionalne hrane, pri čemu smo čak ispred nekih. Među rijetkima u svijetu tako aktiviramo orašide, zbog čega postaju bioiskoristiviji, kako bismo oslobodili njihov puni potencijal, prirodno sadržane minerale i nutritivnu vrijednost. Priču o aktivaciji uobličili smo i u dizajnu brendovskih veleposlanika u obliku životinjica koje pozivaju potrošače na aktivaciju, posvećenost zdravoj prehrani, zdravom životu i odnosu prema Zemlji – navodi Stavljenić.

Predvodnici ekoprehrane

Green&More strateški se najprije pozicionirao na domaće tržište, i to u ljekarne i biljne ljekarne zato što su prva linija proizvoda bili dodaci prehrani pa u lanac trgovina ekoloških proizvoda bio&bio. Nakon toga uslijedilo je usporedno širenje na druge nišne trgovine u Hrvatskoj, online trgovine te strana tržišta. Neka tržišta otvorena su izlaganjem na sajmovima organske hrane, a druga uza suradnju s konzultantima ili posrednicima. Početak je bio težak jer riječ je bila o ranijim fazama ekološke proizvodnje, pa je Green&More kao svojevrsni vizionar probijao prepreke i stvarao svjesnost o vrijednosti i snazi ekološke (funkcionalne) hrane u odnosu na konvencionalnu.

– To je bila svojevrsna kočnica za planirani brzi razvoj, ali zdravi temelji u poslovanju stvorili su prepoznatljivost brenda. Sve smo uspjeli premostiti drugim poslovanjem i djelatnošću iz koje smo financirali proizvodnju. Za nas je važno bilo i izlaganje na najvećem sajmu organske hrane, dodataka prehrani i kozmetike u Londonu, nakon čega smo dobili priznanja od ostalih konkurentskih izlagača za okus i dizajn, kao i od redakcije 'BBC Food TV showa', koja je oduševljenje proizvodima prenijela i u toj emisiji. Taj početak dao nam je temelje za daljnje izlaganje na stranim tržištima pa smo zahvaljujući nastupu na švedskom tržištu ostvarili izvoz i na zahtjevno japansko tržište. Za neke tvrtke radimo kao vanjski suradnici na razvoju njihovih recepata, a surađujemo i s našim zastupnicima i distributerima na vanjskim tržištima. Osim toga, imamo ugovornu suradnju i s nekoliko pčelara koji za nas stvaraju vrhunski med, godinama dobitnik zlatnih medalja na pčelarskim natjecanjima. Svu dobit zadržavamo i reinvestiramo. U razvoju tvrtke oslanjamo se na ljude i naše znanje, što je dodatna prednost jer razvoj proizvoda, dizajn ambalaže, marketing i distribuciju radimo sami s obzirom na to da smo raznolik tim široka znanja i kompetencija – rekla je Stavljenić.

Veliki planovi

U 2019. ostvaren je prihod od 2,719.298 kuna, lani 2,337.247 kuna, a ove godine bilježe 20 posto veći promet u odnosu na prošlogodišnje isto razdoblje. Trenutačno Green&More ima šest zaposlenih i moguće je da će biti još zapošljavanja. U sezoni, pak, rade s honorarnim suradnicima poput ugovornih konzultanata, nutricionista ili djelatnika za rad u proizvodnji. Stavljenić tvrdi da do sada nisu izravno osjetili utjecaj koronakrize u Hrvatskoj, iako se povremeno pojavljuju izazovi u svijetu koji utječu na prodajnu, izvoznu i uvoznu strategiju te su povezani s prijevozom, koji se dosta smanjio.

– Pri izvozu ne možemo jamčiti pravodobnu isporuku jer se u nekim slučajevima vrijeme prijevoza četverostruko povećalo, što ga poskupljuje, kao i nabavu sirovina i ambalaže. Koronakrizu smo iskoristili za izradu proizvoda i razradu poslovne strategije za nastupe na domaćem i svjetskom tržištu te digitalnu transformaciju kako bismo optimizirali i ubrzali proizvodne procese. Usmjereni smo na horizontalnu organizaciju i komunikaciju s međuodjelnom suradnjom, što se u ovakvim uvjetima pokazalo iznimno dobrim modelom. Proizvodnja je tekla besprijekorno i bez zastoja jer ionako pazimo na visoku razinu higijene i sigurnosti, pa nismo imali prevelikih promjena. Budući da smo od početka ekološki proizvođač s naglaskom na obnovljivo, dizajnirano poslovanje sa svrhom i ciljem smanjenja štetnog utjecaja na okoliš, planiramo napraviti i proizvodnu halu s nula ispuštanja CO2, digitalizirati proizvodnju i osuvremeniti je strojevima s niskim udjelom ispuštanja ugljika i energetskom efikasnošću. Želimo postati svjetski prepoznat brend za organsku funkcionalnu hranu, povećat ćemo recikliranje i upcycling sirovina (ponovno korištenje nusproizvoda i ostataka proizvodnje) te ambalaže – očekuje Stavljenić.

Korisni fondovi EU

Iako je u početku Stavljenić bila dosta nepovjerljiva prema europskim fondovima te su sami ulagali u proizvodnju, za promjenu u razmišljanju zaslužan je njihov konzultant. Uz pomoć tih nepovratnih sredstava certificirani su proizvodi i proizvodni procesi, izrađen je web shop te je dobiven inovacijski vaučer putem kojeg su u zadnje tri godine ostvarene 983.704 kune.

– Preko inovacijskih vaučera ostvarili smo suradnju s jednim znanstvenim institutom putem koje smo potvrdili funkcionalne vrijednosti proizvoda i njihovih sastojaka, sinergijsku vrijednost njihove kombinacije i inovativne recepture proizvoda koja umrežuje tradicijsko i moderno znanje. Putem mrežne trgovine dostupni smo u cijelom svijetu. No, u Hrvatskoj je i dalje birokracija troma, neke bi stvari trebale biti brže i efikasnije. Umjesto da se bavimo strategijom poslovanja, povećanjem prodaje i zapošljavanjem novih kadrova, mnogo vremena posvećujemo nepotrebnoj administraciji. Ali, svakako je pozitivno da se u vrijeme koronakrize dosta toga digitaliziralo i ubrzalo, što otkriva da se tako moglo poslovati i mnogo prije – uvidjela je Stavljenić. 

24. travanj 2024 14:43